sousoší Nejsvětější Trojice

V záhybu cesty u usedlosti čp. 5 (původně čp. 1) pod mohutnou lípou mohutné, 4 m vysoké pískovcové sousoší na 3 schůdcích, s postranními parapetními zídkami, obklopené ohrazením pilířků a prolamovaných desek. Trnož ukončen dvojím ústupkem, mohutným oblounem a vyžlabeným zúžením. Stylobat s postranními volutami, ve středu mělký relief Ježíše v zahradě Getsemanské (muž na skále nad klečící skupinou lidí, část z nich vzhlíží k němu, část pod ním pospává), pod ním nápis: Allen/ heiligste/ freudschaft ich/ stehe und güsssigst bey/ an unsern letzten Gude//. Na volutách z boku: vlevo relief sv. Petra a Pavla, vpravo sv. Floriána a Vavřince. Na zadní stěně v kartuši nápis: Diese/ Statue ist von mir/ aufgerichtet worden/ zu grösser. Ehre gottes/ undt auchanten der/ Röhmischen katholischen/ Religion/ Frantz Urban/ in hamerdorf/ den 23 Juni A 1789//. Římsa stylobatu uprostřed zvednutá, profil tvoří oblounová římska, vyžlabení, pravoúhlý profil (deska), lištka a karnýs. Na římse po stranách figury sv. Anny (h= 74 cm, žena s knihou v ruce) a sv. biskupa (též s knihou). Uprostřed na soklíku s projmutými stěnami a oblounovou lištkou cca 1.5 m vysoký relief, v dolní části děcko (Ježíš Kristus) mezi dvojicí svatých žen (Marie a Anna?), po jejich vnějším boku další svatí (vlevo muž s lilií a knihou či balíkem v podpaždí, vpravo muž ukazující v knize), nad vším relief Boha Otce na voze, dole s andělem a holubicí Sv. Ducha, na horním okraji v oblacích 3 hlavy andílků. Po stranách stupňů deskové parapety, zevnitř hladké, zvenčí s mělkým reliefem. Ohrazení s pilířky (na vnějších stranách v rámcích reliéfy květin) a prolamovanými deskovými výplněmi. Profilované madlo, nad pilířky volutové nástavce s rokajovými motivy.