kostel Nanebevzetí Panny Marie

Orientovaný kostel je do návsi obrácen zády, tedy presbytářem. Hlavní vstup má však na druhé, západní straně, do předsíně v podvěží. Na osu bočního jižního vstupu je osazena jižní brána s předloženým schodištěm. Terén mírně klesá od návsi právě směrem k západu. Barokní kostel je jednolodní, s dynamickým kulisovým průčelím, vtaženou věží a cylindricky uzavřeným presbytářem. Po bocích presbytáře se nacházejí sakristie. Kostel je vyzděný z pískovcových kvádrů, stěny nesou zbytky hladké omítky. Původní barevnost je obtížně čitelná, zpatinovaná do okrové. Obnovené části mají pasivní prvky natřené okrovou, aktivní bílou barvou. Střecha je sedlová, od východu zvalbená, nad presbytářem ukončena půlkuželově. Krytina je vyskládána z černých vláknocementových šablon ve tvaru dánského obdélníku. Věž je ukončena osmibokou cibulovou bání s lucernou, nad presbytářem je rovněž osmiboký lucernový sanktusník. Obě věže jsou kryté měděným plechem, stejně i mansardové střechy sakristií. Fasády horizontálně traktuje prostý sokl z pískovcových desek a korunní římsa profilovaná jako kladí. Svisle člení fasádu sdružené lizény, propojené v horní partii architrávy do lizénových rámů. Zrcadla mezilehlých ploch, vytvořená rámy, jsou v koutech čtvercově projmutá. Hlavní západní průčelí je trojdílné, boky jsou konkávně prohnuté, střední rizalit je identický se západní stěnou čtvercové vtažené věže. Podstřešní korunní římsa je protažená i přes toto průčelí. V hlavní ose je segmentem vzdutá a frontonem akcentovaná. Nad římsou pokračuje převýšenou atikou, na kterou dosedá fasáda horního patra věže s volutovými náběhy po stranách, nad bočními pilastry atiky jsou osazeny dvě sochy biskupů. Západní průčelí je tříosé, jižní a severní podélná průčelí mají osy rozmístěné v rytmu 1 - 3 - 1, půlkruhový závěr presbytáře je traktován dvěma okenními a hlavní slepou osou. Okna mají karnýzové záklenky a suprafenestry s převýšeným klenákem, dynamicky zalamovanou římsou a rokajovou výzdobou. Okna jsou bez vitráží, zasklená menšími svisle obdélnými tabukami. Dveře jsou rámové, dvojkřídlé, každé křídlo na tři pole dělené, s výplněmi ze švarten vyskládaných do čtverce nakoso. Křídla jsou zavěšena na vnějších dveřních hácích pomocí závěsů křížového typu. O jihozápadní nároží je opřen náhrobník s chronogramy 1717 a 1742, tedy pocházející z doby před výstavbou kostela.