dům

Dům je umístěn na rovinném pozemku při východním okraji nepravidelně protáhlé arnoltické návsi. Poloroubený čtyřdílný objekt komorochlévní dispozice, pravostranné orientace je svou štítovou stranou obrácen k ulici. Dům je jednopatrový, podsklepený, sklepy přesahují i mimo půdorys domu. Krytý je sedlovou střechou. Z půdorysu na zadní podélné straně vystupuje nepravidelný zděný přístavek s pavlačí v jeho druhé třetině. Světnice je roubená, obepnutá podstávkami. Patro je hrázděné. Prkenné trojúhelné štíty jsou svisle bedněné s přelištováním spar. Přízemí druhého a třetího dílu (vstupní síň a zemědělská část) a též zadního podélného přístavku je zděné z pískovcových kvádrů. Dřevěné části domu jsou opatřeny černou barvou. Zděné části jsou omítané a obílené. Sedlová střecha je krytá červenou eternitovou šablonou v diagonální skladbě. Zadní rovinu střechy prostupují tři komíny. Členění fasád je, zejména po sejmutí bednění, zcela určené použitými konstrukcemi. Podstávka je nekroužená, ke ztužení jsou užity profilované pásky. Hrázdění má prvky průběžné, s výjimkou okna nad vstupem okenními otvory nepřerušované. Ztužení je provedeno v nárožích a na styku jednotlivých dispozičních dílů, použity jsou krátké šikmé vzpěry, dolní i horní. Štítové průčelí je trojosé, boční osmiosé. Okna jsou bíle natřená. V patře štítové zdi a nad přízemím druhého a třetího dílu jsou šestitabulková na úhelníkových závěsech osazených na konzolkové háčky. V ostatních okenních otvorech zpravidla čtyřtabulková, v horní třetině příčlí nebo poutcem dělená. V roubené části jsou okna osazená v líci rámována bílými prkennými šambránami (obálkami) secesního tvaru. Ve zděné části jsou okna usazena ve špaletě s jednoduchým kamenným nenatíraným ostěním. Ostění dveřního otvoru je rovněž kamenné, nenatírané. Rámové dvoukřídlé dveře jsou klasicistně zdobené.