větrný mlýn

Bývalý mlýn holandského typu se nachází na severním okraji Arnoltic, u cesty do Arnoltických stěn lemujících údolí potoka Suchá Kamenice. Jde o třípodlažní kruhovou stavbu kónického tvaru o průměru 7 m a výšce 10 m. Je neomítaná, vystavěná z pískovcových štuků. K patě objektu je přistavěn jednopodlažní, trojosý, bíle omítaný domek, kterým se nyní do prostoru bývalé mlýnice vstupuje. Současná kuželová střecha s krovem ve tvaru polygonálního jehlanu je kryta červeně zbarvenými asfaltovými pásy. Přizvednuta je na krajích, rovněž polygonálně, v místech okenních os, vikýřovými okny střešní nástavby. Komínové těleso prostupuje střechou na západní straně vedle jednoho z vikýřů. Komínová hlava je hladce omítaná, bíle natřená. Nízká valba přistavěného domku je kryta červeně natřeným plechem. Režná fasáda není nijak profilovaná, pouze v soklové partii jsou užity větší, čtverci blízké kvádry. Poslední řada kvádrů pod novodobou střešní nástavbou je obepnuta plochou ocelovou obručí, červeně natřenou. Okenní otvory ve třech horizontálních řadách, kopírujících jednotlivá podlaží, jsou uspořádány do čtyř pravidelných, od sebe stejně vzdálených vertikálních os. Okna jsou osazena ve vpadlých obílených ostěních resp. špaletách. Okenní výplně jsou svisle obdélné, dřevěné, dvoukřídlé, příčlemi do kříže dělené.