zřícenina hradu Vrabinec

Zříceniny hradu Vrabinec se nacházejí na rozschatém čedičovém vrcholu severozápadně od Babětína. Podoba Vrabince byla výrazně ovlivněna situací členitého čedičového skalního útvaru s několika vrcholy obklopujícími centrální rozsedlinu, která se stala nádvořím hradu. Vstupní bránu zřejmě zajišťovala částečně dochovaná okrouhlá bašta. Kromě zbytků obvodového opevnění a drobného věžovitého objektu na jednom z vrcholů, se zachovaly pozůstatky nejvýše situované rozměrné obytné věže. Hradu nebyla dosud věnována detailnější pozornost a naše vědomosti o něm nedosahují potřebné hloubky. Náleží zřejmě mezi nepočetné šlechtické novostavby z doby vlády Václava IV. a využitím čedičového sopouchu korunovaného dvěma věžemi poněkud připomíná zřejmě současné Trosky. Detailnější poznání a zhodnocení tohoto zajímavého hradu zůstává úkolem dalšího výzkumu.