kostel Narození Panny Marie

Rozlehlá jednolodní neorientovaná stavba protáhlého, v zásadě obdélného, avšak velmi členitého půdorysu, s půlkruhovým závěrem. Presbytář je o něco užší než loď, ve střední části z půdorysu vystupuje příčná loď vytvářející boční kaple. Na východní straně závěru kostela je přičleněna sakristie s oratoří v patře, přístupná zvenku bočním vchodem. Na západní straně závěru je přízemní kaple. Kostel je zastřešen soustavou sedlových a valbových střech, krytinou je břidlice, na věžích plech. Průčelí na jižní straně kostela dominuje vysoká představená hranolová věž, zastřešená stupňovitou cibulovou střechou, završenou makovicemi a křížem. Na hřebeni střechy nad lodí je menší sanktusová vížka, čtyřboká s okosenými hranami a otevřenou lucernou, rovněž zastřešená cibulí s makovicí a křížem. Hlavní vstup do kostela je osově umístěn na průčelí v podvěží, zvýrazněný edikulou tvořenou dvěma postranními pilastry vysokého řádu a trojúhelníkovým štítem v úrovni korunní římsy, vlastní vstup je půlkruhově zaklenutý, rovněž lemovaný pilastry, v nadpraží půlkruhově vzepjatou římsou a plastickými vázami. Ke vstupu vede široké schodiště. Průčelí po stranách věže zakončuje rovná atika, fasáda věže je členěná pilastry, patrovou římsou a korunní římsou, která je nad ciferníky hodin na všech čtyřech stranách půlkruhově vzepjatá. Pod hodinami jsou poměrně vysoká zvonicová okna, půlkruhově zakončená, lemovaná profilovanými šambránami s klenákem. Boční fasády jsou členěny pilastry a soklovou a bohatě profilovanou korunní římsou, okna v lodi a závěru jsou velká, vysoká, půlkruhově zaklenutá, lemovaná profilovanou šambránou s klenákem, v čelních stěnách bočních kaplí jsou velká kruhová okna. V osách průčelí příčné lodi se na obou koncích nachází edikulové niky, v nichž jsou umístěny sochy. Na východní straně socha sv. Václava, na západní straně sousoší anděla s malým dítětem. Fasády jsou jednobarevné, ve světlé přírodní barvě omítky.