fara

Jedná se o patrovou zděnou budovu, ke které se jako třetí křídlo přimyká obdélná hospodářská přízemní budova. Křídla vytvářejí půdorys písmene „U“ a svírají tak mezi sebou obdélnou plochu dvora, která je na volné jihozápadní straně uzavřena novodobou omítanou zděnou zdí s dvoukřídlými vraty. Severozápadní křídlo má obdélný půdorys uprostřed severozápadního průčelí rozšířený o trojboký rizalit. Toto průčelí (do ulice Na Zámku) je jedenáctiosé, střední tři osy se nacházejí v rizalitu. Dolní část průčelí chrání sokl. V přízemí je v ose první zprava umístěný mohutný vstupní portál průjezdu do dvora. Stojky s širší patkou člení pásová bosáž, paty půlkruhového horního oblouku vymezuje přesahující dvoustupňová římsa. Ve vrcholu oblouku je sdružený hlavní klenák. Nahoře je bohatě profilovaná římsa, nesená po obou stranách kanelovanou volutou. Nad hlavním klenákem a volutami se římsa zalamuje. Nad římsou je rozeklaný fronton se zvlněnými boky, ve cviklech pod římsou diamantová bosa. Otvor portálu je dnes uzavřen mříží se vstupem. V ose přízemí druhé zleva jsou dveře, přístupné po dvou schodech. Jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Obě křídla člení výplně s ozdobným orámováním – dole je čtvercová, uprostřed se čtvercovým reliéfním rozvinutým květem, nad ní je obdélná, orientovaná na šířku a v horní části další obdélná, avšak orientovaná na výšku. Spoj obou křídel kryje sloupek s vyřezávanými ornamenty a s vysokou hlavicí s vegetabilním dekorem. Kolem otvoru je kamenné ostění s ušima. Nad ostěním je lizénový rám, zakončený nahoře profilovanou římsou. Na stěně nad římsou je uprostřed umístěný vystupující kříž, zasahující horním okrajem nad mezipatrovou římsu. Ve zbývajících osách přízemí jsou okna v šambráně se zvýrazněným vnějším okrajem. Okna jsou dvojitá dvoukřídlá, vnější křídla jsou umístěná ve špaletě. Poutec vymezuje horní část oken. První patro odděluje dosti vysoká pásová římsa, která přechází i na další průčelí. Všechny osy v prvním patře vyplňují obdobná okna, jako jsou v přízemí. Okna lemuje po stranách a nahoře šambrána s ušima s kapkou, dole je profilovaná parapetní římsa. Na střední stěně rizalitu, vyvýšené do segmentového oblouku, je štukový alianční erb. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Jihozápadní průčelí severozápadního křídla je trojosé (v prvním patře). U západního nároží je stěna přízemí zpevněna širokým opěrákem, sahajícím mírně nad plochou mezipatrovou římsu. Vpravo od opěráku je segmentově zakončený otvor v šíři stěny, umožňující průchod do průjezdu, k hlavnímu vstupu. Jinak je přízemí bez otvorů. Vpravo od otvoru je v dolní části stěny sokl. V prvním patře jsou v osách první a druhé zprava dvojitá dřevěná okna, jejichž vnější křídla jsou umístěna v hluboké špaletě. Dolní i horní část je rozdělená svislou příčlí, odděluje je široký poutec. Orámování oken je stejné jako v prvním patře severozápadní strany. Krajní levá osa je zaslepená, je zde celá parapetní římsa a šambrána, naznačená vnějším obrysem. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní průčelí severovýchodního křídla je pětiosé. Levá osa je v patře od ostatních více vzdálená (díky dolnímu průjezdu), pravá osa je těsně u styku s kolmo se napojujícím druhým křídlem budovy. V dolní části je sokl, u os první a druhé zprava vyvýšený. V levé ose je půlkruhově zaklenutý otvor do průjezdu, ve zbývajících osách jsou pak okna ve špaletě – obdobná, jako v patře severozápadního průčelí. Nahoře a po stranách je lemuje šambrána s ušima s kapkou, dole je zaoblená parapetní římsa. Okna zabezpečuje vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů, spojených prstenci do kosočtvercové sítě. Ve všech osách prvního patra kromě osy druhé zprava jsou okna, stejná jako na severozápadní straně, a to včetně orámování. V ose druhé zprava jsou dveře na obdélný balkón, ve střední a horní části prosklené. Jejich otvor lemuje stejná šambrána jako okna. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa. Na severozápadní křídlo se kolmo napojuje křídlo severovýchodní, k jehož jihovýchodní části je kolmo přistavěna o něco nižší hospodářská budova. Jihozápadní fasáda severovýchodního křídla je trojosá. V přízemí, chráněném v dolní části soklem, je levá osa umístěna těsně u styku s vedlejším křídlem a pravá naopak poměrně vzdáleně od hospodářské budovy. Rozestup mezi osami je pravidelný. Ve střední ose je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Křídla zdobí tři výplně nad sebou, z nichž střední je čtvercová a horní a dolní jsou obdélné, situované na výšku. Profilovaný poutec odděluje zasklený nadsvětlík, rozdělený dvěma vodorovnými a třemi svislými příčlemi. Dveřní otvor, zakončený do velmi mírného segmentového oblouku, lemuje šambrána s ušima s kapkou. Ve zbývajících osách přízemí jsou okna, provedená včetně orámování stejně, jako okna v přízemí jihovýchodní fasády severozápadního křídla. Levá osa prvního patra je na stejném místě jako v přízemí, zbývající dvě však nikoliv. Mezi levou a střední osou je velký rozestup, mezi střední a pravou pak menší. Pravá osa se nachází těsně u připojení hospodářské budovy. Ve všech osách jsou stejná okna, včetně orámování, jako na jihovýchodní straně severozápadního křídla. Průčelí završuje profilovaná hlavní římsa. Severozápadní křídlo má valbovou střechu, na severozápadě protaženou nad rizalit, jihovýchodní křídlo pak střechu sedlovou. Krytinou jsou bobrovky. Ve střechách jsou rozmístěna volská okna s obdélným, na šířku orientovaným otvorem. Na severozápadní straně střechy severozápadního křídla jsou vždy dvě po stranách od rizalitu, na protější straně rovněž čtyři, na jihozápadní straně dvě. Na jihozápadní straně střechy severovýchodního křídla je uprostřed vysoký obdélný vikýř s trojúhelným štítem, krytý sedlovou střechou s bobrovkami. V jeho přední stěně je obdélný podávací otvor s dveřmi ze svisle kladených prken. Vpravo a vlevo od vikýře je jedno volské oko, další čtyři se nacházejí na protější straně střechy. V jihovýchodní straně střechy severozápadního křídla jsou dva vysoké zděné komíny o nestejné šířce, podobně je tomu i na severovýchodní straně střechy severovýchodního křídla. Barevnost fasády dodržuje tektonická pravidla, je provedena tak, že plochy jsou středně okrové, architektonické detaily středně šedé (kromě mezipatrové římsy, ta je opatřena odstínem shodným s plochou stěn).