kostel sv. Víta

Kostel leží v centrální části obce Osečná (původně město od r. 1576), v jihovýchodní části náměstí. Kostel původně pozdně gotický - renesanční, věž z roku 1619, regotizována v roce 1870, opravena 1901. Oprava se týkala i celého kostela, poničeného po požáru roku 1825, a to v novogotickém stylu. Trojlodní síňový kostel o třech osách, na obdélném půdorysu, s polygonálním presbytářem s opěráky, se čtvercovou sakristií na jihovýchodní straně a věží na severozápadní straně. Hranolová věž, v horní části oktogonální, s hrotitým profilovaným portálem, v němž jsou barokní dveře (z konce 17. století). Severozápadní vstupní průčelí - s věží, obrácené do náměstí, ve střední ose věž, na jejíž severozápadní straně je menší věžice s úzkými okénky v kamenném ostění a boční vstup. Dveře v kamenném portálu, stříška nad vstupem nesena dvojicí akantových konzol. Věžička zakončena jehlancovou střechou, oplechovanou, s větrnou korouhvičkou. Hranolová věž opticky členěna do třech částí, spodní část se vstupem v hrotitém portálu, nad ním kulaté (růžicové) okno, nad ním v další úrovni erb a nad ním úzké obdélné okénko v hrotité špaletě. Tato část s armovaným nárožím, ukončena římsou s trojúhelníkovým zakončením, s křížkem (a to ve výšce hlavní korunní římsy celého kostela). Druhá část s jedním úzkým obdélným okénkem v hrotité špaletě (totožné s předcházejícím), tato část ukončena ve výšce napojení sedlové střechy k věži, a zde se tato mění z hranolu na otogon. Tím je třetí část věže, se čtyřmi okénky na každé světové straně. Hrotité zakončení kamenných profilovaných špalet, okna s dřevěnými žaluziemi. Na třech stranách - pod okny, jsou umístěné ciferníky hodin. Pod hlavní korunní římsou věže je štukový geometický dekor, jehlancová střecha pokryta plechem. Nároží s dvakrát odstupněnými opěráky. Jihozápadní podélné průčelí s bočním vstupem do kostela, po jehož obou stranách jsou do špalet umístěna vysoká „gotická“ okna s plaménkovými kružbami v horní části. Vstup v kamenném hrotitém portálu (jako u hlavního vstupu). Severovýchodní podélné průčelí stejné, dvojice oken a vstup (okna menších rozměrů; vstup - dnes pouze zaslepený pravoúhlý profilovaný portál), mezi loď a presbytář je umístěna čtvercová sakristie s jedním okénkem a valbovou střechou, krytou plechovými šablonami. Jihovýchodní část kostela - polygonální presbytář se čtveřicí dvakrát odstupněných opěráků, mezi nimi trojice vysokých oken, s plaménkovými kružbami v horní části a tabulkami s vitrážemi. Střecha valbová, pokryta eternitem. Interiér: síňové trojlodí sklenuto 3 x 3 poli křížové klenby s hřebínkovými hranami; dvojramenná kruchta, presbytář sklenut valenou klenbou se sítí gotických žeber, sakristie - pak valeně. Empora na severní straně podklenuta třemi poli valené klenby se stýkajícími se lunetovými výsečemi. Náhrobník umístěn v interiéru.