pomník padlým v 1. světové válce

Pískovcový pomník se sousoším Osvobození národa, otočený k JV, stojí v parčíku ve střední části obce, severně od silnice. Podnož z kvádrů má kónickou šestibokou střední část o 3 kratších a 3 delších stranách, z níž vybíhají na bocích stejně vysoké zídky, zakončené kónickými nástavci s výrazně okoseným horním obvodem. (Na nich byly umístěny mísy.) Na podnoži posazen podstavec: Z šestibokého soklu, spádovaného do všech stran se zvedá masivní trojboký blok se seříznutými nárožími a dovnitř lomenými boky. Nad nárožími šikmé seříznutí, horní část šikmo vykloněná. Na soklu na čelní straně hák pro zavěšení věnce. Na vrcholku sousoší v životní velikosti. Mladík klečící na pravém koleni drží v levici prapor a vavřínovou ratolest. Prapor zcela zakrývá mladíkova záda. Na vrcholku žerdě sedící holubice s ratolestí. Po levici klečící schoulená postava jinocha spoutaného okovy. Po pravici na štítě pololežící bojovník. Pod štítem se plazí dvouhlavá nestvůra. Na podstavci nápisy vybarvené červeně. Kolem pomníku 4 nízké sloupky, které původně propojovaly (dnes chybějící) železné trubky. Předmětem ochrany je pomník na vymezeném pozemku. Nápisy Na horním obvodu podstavce: (na J) OBĚTEM ZA SVOBODU (na SV) VDĚČNÍ OSVOBOZENÍ (na čelní straně) 19 28/10 21. (na S) 1914 (není vybarveno), (na JZ) 1914-1918 Na bocích podstavce: (na SV vlevo) FRANT. BRAUNŠTEIN FRANT. BUBENÍK FRANT. ČERVINKA VÁCL. DENEMARK MATĚJ HLADÍK (na SV vpravo) ANT. SAHULA JOSEF SKŘIVÁNEK JOSEF SKŘIVÁNEK OTOKAR ŠVARC JOSEF TUCAUR (dopsáno) OBĚTI II. SVĚT. VÁLKY EMIL A HERMÍNA WIENEROVI (na J vpravo) JAROSL. HRABA JAROSL. JONÁK JOSEF KOPECKÝ JOSEF NOVÁK ALOIS POSPÍŠIL ANT. RŮŽIČKA (na J vlevo) JOSEF URBAN MATĚJ URBAN JAN VACEK VOJTĚCH VACEK JOSEF VAŘEČKA JOSEF ZÁHORA (dopsáno) OBĚTI II. SVĚT. VÁLKY JULIE A HEDVIKA SAHULOVI (na čelní straně) JAN / FOREJT / LEGIONÁŘ / I SVĚT. VÁLKY / *21.1.1897 / + 16.4.1945 / V EBRACHU