dům

Statek č.p.18 je pozůstatkem původně větší zemědělské usedlosti. Dochovaná hlavní obytná budova stojí na mírném návrší na začátku obce otočená štítovou stranou k hlavní příjezdové komunikaci. Patrový tříosý dům třídílné dispozice komorovo-chlévního typu je v obytné části v obou podlažích roubený, v hospodářské části chlévů zděný smíšeným zdivem. V přízemí původně hlavní obytná místnost později rozdělena na tři místnosti. Do domu se vstupuje zděnou síní, kde se nacházel i prostor původní černé kuchyně, který byl druhotně od vlastní síně oddělen přepážkou. Do patra domu se vstupuje vnitřním schodištěm ústícím na pavlač ze které se pak vstupuje do všech prostor domu prvního patra. Později byl upraven vstup na pavlač přístavkem u zadní štítové stěny. Pavlač zčásti obedněna. Přední komora v patře byla druhotně rozdělena na dvě obytné místnosti. Další komory, roubené s povalovými stropy, sloužily jako hospodářské místnosti. Původně byl celý objekt kryt šindelovou střechou, která byla později vyměněna za cementové tašky. V přední části domu roubené patro vynášejí podstávky, které podpírají hlavice stropních trámů, které jsou z venkovní části kryty šindelovou stříškou. Okna v obytném patře jsou osazena v líci, jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková Ostění obdélné, profilované. V přízemí byla okna vyměněna za dvoukřídlá dvoutabulková. V celém objektu se dobře zachovaly drobné prvky. Za pozornost stojí kované zámky, štítky, kličky u oken a velmi dobře dochovaný systém vnitřního zavírání horních komor jednou závorou.