dům

Dům č.e. 71/4 leží v severní části obce Rynoltice, nad křižovatkou hlavní průjezdní komunikace a místní vedlejší cesty; na západní straně vedlejší komunikace. Obytný přízemní dům stojí na obdélném půdorysu, s klasickou trojdílnou dispozicí. Roubený dům s omítnutým pravým dílem na rákos, levý díl světnice horizontálně bedněn (bez krycích lišt), a s roubeným věncem „půdní nadezdívky“ / zobytněným podkrovím/. Roubení je opatřeno horizontálním, zeleně natřeným bedněním. Podélné vstupní průčelí čtyřosé, dvě severovýchodní osy ve zděné části. Vstup se druhé ose lemován štukovým armováním. Vstupní dveře jsou novodobé, rámové s prosklenou výplní. Štítová průčelí jsou dvouosá, štíty domu a část nadezdívky jednoduše svisle bedněny, s krycími lištami. Ve štítech nad dvojicí oken je bednění provedeno střechovitě. Okna jsou obdélná s poutcem (tzv. členění do T) , trojkřídlá, třítabulková, ven a dovnitř otevíravá, v roubené části osazené v líci, lemována dřevěnými šambránami ovlivněnými secesním geometrickým dekorem, v dolní části jednoduchou parapetní římsou; ve zděné zasazeny do mělkých špalet. Zadní podélné průčelí s obdélnou přístavbou, která je zapuštěna do přilehlého svahu, se samostatným vstupem a pultovou střechou. Střecha sedlová s trojicí obdélných vikýřů se sedlovými stříškami a svisle bedněnými štíty, s jednoduchými dvoukřídlými, čtyřtabulkovými okny osazenými v líci. Střešní krytinou jsou eternitové šablony.