kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava je jednolodní, hladce omítnutá, orientovaná stavba postavená na obdélném půdorysu s pravoúhle ustupujícím presbytářem, zakončeným třemi stranami pravidelného osmiúhelníka s opěráky (na jihovýchodní straně severovýchodního opěráku pískovcová deska s letopočty: 1718, 1972 a 1989? – nejasná poslední číslice) a hrotitými okny bez kružeb a s mřížemi (v jižní, jihovýchodní a severovýchodní stěně), a s předstupující hranolovou věží v ose západního průčelí. Na severní straně presbytáře je ke kostelu přistavěna sakristie (s barokními levými dovnitř otvíravými dveřmi s nadsvětlíkem ve východním štítovém průčelí) pod pultovou pálenými raženými taškami krytou střechou. Kostel má střechu sedlovou, nad závěrem presbytáře zvalbenou a zakončenou kovaným křížem, krytou pálenou raženou krytinou a nesenou krovem hambalkové soustavy s dvěma stojatými stolicemi. Věž má jehlancovou střechu s výraznými námětky, pobitou měděným plechem, zakončenou makovicí a kovaným křížem. Kostel obíhá sokl, na věži dvojitý. Věž třípatrová, má profilovanou korunní římsu a mezi 1. a 2. patrem též profilovanou římsu kordonovou, která přechází na západní průčelí lodi a dále jako hlavní římsa obíhá celý kostel. V přízemí má věž na jižní straně hlavní vchod do kostela s klasicistními dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými dveřmi v jednoduchém pískovcovém ostění s lištou pod malou markýzou, na západní straně segmentové okno s mříží a stejné na severu. V 1. patře je pouze kulaté okno s mříží na západě a nad ním ve 2. patře okno termální. Ve 3. zvonovém patře je na každé straně po segmentovém okně s dvoukřídlými dovnitř otvíravými okenicemi, na východě je okno od spodu nižší kvůli střeše. Loď kostela má v severní i jižní stěně po dvou segmentových oknech s mřížemi.