socha Panny Marie

Socha Panny Marie se nachází v areálu kostela sv. Václava, kde stojí severovýchodně od presbytáře poblíž ohradní zdi. Pískovcová socha Panny Marie je typu Immaculata (Neposkvrněná). Sokl sochy spočívá na čtvercovém základu z kamenných bloků, představujícím současně se schodišťový stupeň. Sokl má tvar čtyřbokého hranolu, je tvořen mohutnou patkou s ustupující obvodovou zvonovnicovou profilací při horním obvodu, dříkem a krycí deskou s a profilovanou římsou. Na čelní straně dříku je ve spodní rozšířené části vytesán nápis „F K 1780“. Postava Panny Marie je výrazně esovitě prohnutá a stojí v kontrapostu s předkročenou levou nohou. Stojí na sféře, kolem které se obtáčí had. Bosým chodidlem pravé nohy šlape Marie hadovi na hlavu. Ruce má sepjaté na hrudi v modlitbě. Je oděna ve volných šatech a plášti, který jí přepadá přes levé rameno a přes záda směřuje k levému boku, kde spadá s klikatým lemem ve vertikálně řasených záhybech. Panna Marie se hlavou naklání k pravému rameni. Má rozpuštěné, jemně zvlněné dlouhé vlasy, které lemují mladý obličej a spadají na záda. Kolem hlavy by měla mít svatozář tvořenou dvanácti pěticípými hvězdami (nedochována). Ve tváři má klidný výraz a jemně se usmívá.