kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní, zděná, hladce omítnutá, neorientovaná stavba, postavená na obdélném půdorysu s pravoúhle odsazeným presbytářem se závěrem tvořeným třemi stranami šestiúhelníka. Sedlová střecha, nad závěrem presbytáře střecha zvalbená, je krytá raženými taškami. Na střeše presbytáře je mědí pobitý šestiboký sanktusník s jehlancovou střechou zakončenou makovicí a latinským křížem. Na severní straně je ke kostelu přistavěna sakristie s emporou v patře, krytá valbovou střechou. Horizontálně je kostel členěn jednoduchým soklem a vrcholí profilovanou korunní římsou s vlysem odděleným od ostatní plochy oblounem. Okna jsou jednoduchá obdélná, segmentová, osazená ve špaletách šambrán s obrysovou lištou. Jsou složena z šestibokých tabulek zalitých olovem, vyztužena pásovým železem. V současnosti jsou všechna okna na vnější straně chráněna na rámech napnutým drátěným pletivem, dvě boční okna závěru mají na vnitřní straně osazeny novodobé vitráže z roku 2008. Štukové architektonické články jsou dnes žluté, plochy bílé. Hlavní vstupní západní štítové průčelí vertikálně člení dva pilastry (dosti vzdálené od nároží), které nad korunní římsou tvoří spolu s trojúhelným frontonem a volutovými křídly poměrně nízký a široký štít, který prostupuje sdružené okénko bez šambrány. V ose průčelí se nachází jednoduchý pískovcový barokní profilovaný portál s ušima a kapkami nahoře, doplněný profilovanou římsou, pod níž je v plochém vlysu datace "ANNO 1701” se zrcadlově obráceně vytesanými “N”. V portále jsou osazeny dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o čtyřech výplních (z doby kolem roku 1900), horní výplně mají v horní části vyřezán vavřínový věnec s pentlí a jsou ukončeny frontonem. Jižní boční průčelí lodi má tři okenní osy a pod střední z nich je dnes zazděný jednoduchý pískovcový portálek s ušima a kapkami. Severní boční průčelí lodi má pouze jednu okenní osu, neboť k jeho větší východní části (a k presbytáři) je přistavěna sakristie s emporou v patře. Západním průčelím sakristie prostupují levé dovnitř otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních, osazené v jednoduchém pískovcovém ostění. V patře se nalézá obdélné jednoduché dvoukřídlé dovnitř otvíravé osmitabulkové okno, osazené ve špaletě šambrány s obíhající obrysovou lištou. Táž okna jsou i na severní a východní straně, kde je přízemí doplněno oknem od sakristie. Jedná se o jednokřídlé čtyřtabulkové okno osazené v pískovcové šambráně s ušima a kapkami, jejíž vnější stranu zdobí obrysová lišta. Na vnější straně je okno opatřeno barokní mříží. Presbytář má v každé ze tří stran závěru po výše popsaném okně.