staniční budova

Obdélná zděná trojkřídlá nádražní budova ve stanici (dnes zastávka) Dolní Zálezly se nalézá na trase bývalé Severní státní dráhy. Je členěna dvěma lisénovými rámy nad sebou posazenými. Výpravní budova stanice nesla do roku 1949 název Zálezly. Pozemek, na kterém budova stojí, je od hlavní komunikace oddělen kamennou ohradní zdí. K jednopatrovému střednímu rizalitu orientovanému k trati jsou přistavěna dvě přízemní křídla okapově orientovaná souběžně s tratí pod sedlovými střechami krytými azbestocementovými šablonami. Při přesahu sedlové střechy středního rizalitu při koruně zdiva vystupují vyřezávaná zhlaví vazných trámů (štítová strana 7 ks, okapová strana 10 ks). Sedlová střecha je kryta lehkou plechovou krytinou s červeným nátěrem. Nad východní i nad západní pult střechy vystupuje jedno komínové těleso. Severní průčelí středního rizalitu prostupují tři osy. V přízemí v první a třetí okenní ose se nachází okno trojkřídlé umístěné do špalety, děleno do T, dovnitř otvíravé. Prostřední okno je trojdílné, pětikřídlé (s dvěma křídly nad poutcem), umístěné do špalety, dovnitř otvíravé. V patře jsou okna jednoduchá segmentově zakončená, trojkřídlá dovnitř otvíravá. Horní křídlo nad poutcem je děleno 2 příčníky na 3 tabulky. Štít prostupuje drobné obdélné jednokřídlé okénko segmentově zakončené. K západnímu průčelí je přistavěno přízemní křídlo pod sedlovou střechou. Nad jeho jižní pult vystupuje komínové těleso. Při severním nároží západního průčelí se nalézal hlavní vstup do nádražní budovy. Patrem na jihu prostupuje jedna okenní osa. Jižní průčelí středního rizalitu prostupují tři osy v patře a čtyři osy v přízemí. |Výplní jsou trojkřídlá sedmitabulková plastová okna segmentově zakončená dovnitř otvíravá umístěná ve špaletě. Horní křídlo nad poutcem je děleno 2 příčníky na 3 tabulky. Okenní osy jsou rámovány profilovanými šambránami. V prostření ose se nacházejí dvoukřídlé plastové dveře dovnitř otvíravé umístěné ve špaletě, které jsou členěny trojicí čtvercových výplní nad sebou a dvěma poli proskleného nadsvětlíku. Vstup je rámován profilovanou šambránou segmentově zakončenou. Čtvrtou ose zleva prostupuje drobné obdélné okénko vertikálního tvaru. Štít prostupuje drobné kruhové okénko se dvěma křídly dělené příčníky na 8 tabulek. K východnímu průčelí je přistavěné přízemní křídlo pod sedlovou střechou. Nad jeho jižní pult vystupuje komínové těleso. V patře se nalézají dvě drobné okenní osy segmentově zakončené, jejímiž výplněmi jsou jednokřídlá okna dovnitř otvíravé dělená příčníkem na dvě tabulky. Okenní osy jsou rámovány profilovanými šambránami.