bývalá tvrz (panský dům)

Tvrz s poplužním dvorem stávaly při severovýchodním okraji protáhlé návsi, přičemž budova vlastní tvrze zaujímala severozápadní nároží dvora poblíž vjezdu. Tvrz č. p. 1 v Habrovicích je patrová stavba obdélného půdorysu pod sedlovou střechou postavená z lomového zdiva, na níž navazuje část další staré stavby. Štít je cihelný (na dobové fotografii z roku 1987 ho ještě neprostupují dvě dvoukřídlá okna horizontálního tvaru umístěná ve špaletě). Střecha je krytá pálenou taškou bobrovkou. Nad hřeben střechy vystupuje komínové těleso. V minulosti pulty sedlové střechy prostupovaly dva vikýře ve tvaru napoleonského klobouku (po položení nové střechy nebyly obnoveny, viz fotografie z roku 2004). Hlavní (jižní) průčelí je v patře pětiosé s okenními otvory v kamenném ostění. Výplní jsou novodobá dvoukřídlá, šestitabulková okna umístěná ve špaletě. V přízemí v levé ose jsou dva okenní otvory s ostěními, ve střední ose se nachází hlavní vstup sklenutý cihlovým segmentovým odlehčovacím obloukem (původně byly dveře dvoukřídlé kazetové, rámové, členěné na šest kazetových celodřevěných polí) a v pravé ose široký vjezd sklenutý cihlovým segmentovým odlehčovacím obloukem. Jihozápadní štítové průčelí je dvouosé v přízemí i patře, s okenními otvory lemovanými kamennými ostěními. Výplní jsou novodobá dvoukřídlá, šestitabulková okna umístěná ve špaletě. Ve střední ose, v úrovni vrcholu klenby v přízemí, je kulaté větrací okénko, pod okny v přízemí (střední osa) se nalézá drobný okenní otvor lemovaný kamenným ostěním. Horizontálně průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou. Štít prostupují dvě dvoukřídlá okna horizontálního tvaru umístěná ve špaletě. Severozápadní neomítnuté průčelí bylo v levé části dostavěné cihlami v 60. letech 20. století. Přízemí je čtyřosé a patro má 5 os. Okenní otvory jsou sklenuty cihlovými segmentovými odlehčovacími oblouky. Výplní jsou v patře novodobá dvoukřídlá šestitabulková okna umístěná ve špaletě. Druhá osa zprava má vertikální tvar a je užší. V přízemí ve 3. ose zleva se nachází novodobý vstup, (otvor po „černé kuchyni“?) a dvě okénka po stranách umístěná ve špaletě. V 1. ose zleva se nalézá širší okenní otvor, který vyplňuje novodobé šestnácti tabulkové okno umístěné do špalety. Současný vzhled je dán pozdějšími úpravami. Jihovýchodní průčelí je pětiosé.