kaple Nejsvětější Trojice

Kaple Nejsvětější Trojice stojí uprostřed návsi, na východní straně průjezdní komunikace. Jedná se o zděný hladce omítnutý neorientovaný objekt postavený na obdélném půdorysu zakončeném půlkruhovým závěrem pod sedlovou střechou, nad závěrem střecha zvalbená, která je kryta pálenými bobrovkami na husté laťování. Stavbu obíhá jednoduchý sokl. Fasády jsou členěny toskánskými pilastry, na obou bočních stranách vždy po třech a jedním pilastrem v ose závěru kaple, vynášející kladí s hladkým vlysem. Stavba vrcholí profilovanou hlavní římsou. Hlavní jižní štítové průčelí je v ose prolomeno vstupním kamenným portálem zaklenutým plným obloukem s hlavním klenákem, který je zdoben dvěma hrubě otesanými vystouplými zrcadly. Výplní jsou nové dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o šestnácti výplních (čtyři horní jsou zaskleny) s nadsvětlíkem osazeným v pískovcovém plným obloukem zaklenutém ostění. Při nárožích je průčelí vertikálně členěno jónskými pilastry. Nad dveřmi je průčelí zdobeno obdélným zrcadlem s plochým reliéfem latinského kříže završené vlnící se profilovanou římsou. V místě vlysu se nachází pás s namalovanou datací: “MDCCXXXIII”. Štít je opatřen lisénovým rámem, který je přerušen západní stranou hranolové zvoničky, která je zde podepřena čtyřmi krakorci. V úrovni štítu má zvonička konchou zaklenutou niku, v níž bývala socha sv. Floriana. Horní část zvoničky (nad střechou kaple) má na všech stranách po obdélném plným obloukem zaklenutém okně bez výplně. Nad profilovanou korunní římsou je zvonička završena jehlancovou mědí pobitou střechou zakončenou měděnou makovicí a kovaným železným latinským jetelovým křížem. Boční průčelí tvoří spolu se závěrem jednu plochu svisle dělenou toskánskými pilastry. Obě průčelí prostupuje po jednom segmentovém zamřížovaném oknu s šambránou opatřeném na vnitřním i vnějším obrysu polodrážkou. Pod okny jsou malá obdélná vystouplá zrcadla s vybranými rohy ve tvaru čtvrtkruhů. Stejná, ale velká zrcadla jsou v obou polovinách závěru, kde vyplňují celou jejich plochu. Po poslední opravě má kaple architektonické články světle okrové, sokl tmavě okrový a plochy bílé.