kostel sv. Pia V.

Kostel Pia V. je klasicistní sakrální stavbou stojící na skalnaté vyvýšenině nad návsí na západním kraji intravilánu obce, které pohledově dominuje. Kostel je přístupný cestou o poměrně velkém sklonu, který je zmírněn několika dvojicemi schodišťových stupňů. Jedná se o zděnou hladce omítnutou jednolodní neorientovanou stavbu (presbytář míří k jihu) postavenou na obdélném půdorysu s pravoúhle odsazeným presbytářem s polygonálním závěrem (tři strany pravidelného osmiúhelníka) se zvonicí nad severním průčelím. Sedlovou, nad závěrem zvalbenou, střechu kryjí dnes čtvercové osinkocementové na koso kladené šablony. Na východní straně se nachází sakristie pod pultovou střechou pobitou pravděpodobně pozinkovaným ocelovým plechem. Kostel je horizontálně členěn fabionovou korunní římsu a modelaci terénu vyrovnává hrubě omítnutý jednoduchý sokl, na hlavním průčelí provedený z pískovce. Severní hlavní vstupní průčelí je vertikálně členěno dvěma pilastry ve střední části, jehož profilované římsové hlavice pilastrů dosahují fabionové korunní římsy. Pod nimi se nachází profilovaným architrávem oddělený vlys. Osou průčelí, mezi dvěma pilastry, prostupují dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé dveře vyskládané z šikmých a kosmých prkének, přístupné třemi schodišťovými stupni. Osazeny jsou v jednoduchém pískovcovém pravoúhlém portále s dvojitou vnější obrysovou lištou a hlavním klenákem s pětiřádkovým chronogramem: “IosephVs.II / benefICIVM hoC / popVLo, sIbI / DeVoto / ereXIt”, který udává rok 1788. Nad portálem v nastavěné jednoduché tostánské edikule (na místě nadsvětlíku) se nachází vložená kamenná pamětní deska s šestiřádkovým nápisem: “Zur dankbaren Errinnerung / an den edlen Volkskaiser / Josef II. / dem Stifter dieses Gotteshauses. / Gewidmet zum hundertjahringen Gedachtniss der Grundsteinlegung. / 17 - 7 (hlavní klenák) 1887.” Nad portálem je vertikálně osazené oválné šestnácti tabulkové okno v šambráně s vnější obrysovou lištou. Při severovýchodním nároží v úrovni kruchty se nalézá čtvercové okénko. Průčelí vrcholí lichoběžníkovým štítem s dřevěnou hranolovou svisle bedněnou zvonicí s přelištováním, výplň oken po stranách tvoří dvoukřídlé dřevěné žaluziové okenice. Ciferníky hodin jsou pouze na severní a východní straně zvonice. Věž je ukončena helmicí pobitou plechem. Ostatní průčelí jsou kromě hlavní římsy a soklu bez členění, boční průčelí lodě mají po dvou a boční průčelí presbytáře po jednom plným obloukem zaklenutém oknu umístěných v šambráně s vnějšími obrysovými lištami. V soklu západního průčelí se nachází základní kámen s dvouřádkovým nápisem: “Ano 1787 / 8 (?) Oct.” v obdélném zrcadle se čtvrtkruhy vybranými rohy. Na západní straně presbytáře jsou dnes zazděné dveře v jednoduchém pískovcovém portálku s vnější obrysovou lištou. Sakristie na východní straně presbytáře má stejný, také zazděný, portálek na severní straně a obdélné okno na straně východní.