dům

Šestipodlažní nájemní dům s obytným podkrovím je situován na rohu ve svažitém terénu mezi ulicemi 8. března a Rumunskou, přímo naproti zámku. Dům je postaven na nepravidelném půdoryse klínovitého tvaru, který vybíhá severním směrem, kde se nachází pohledově dominantní štítové průčelí. Vzhledem ke svažitosti terénu má objekt šest podlaží směrem do ulice Rumunské a čtyři podlaží při pohledu z ulice 8. března. Hlavní (severní) štítové průčelí domu je v rozsahu čtvrtého a pátého podlaží osazeno dvouosým arkýřem, zakončeným balkónem v nejvyšším podlaží. Štít domu je korunován mohutným segmentovým obloukem. Dole pod arkýřem je umístěna mramorová deska s datací MCM. Východní fasáda je osmi osá, se středním trojosým rizalitem. Sřední dvě podlaží podlaží východní fasády jsou (stejně jako tatáž podlaží západní fasády) pojednané s pilastry vysokého řádu, obě podlaží jsou od ostatních oddělena korodonovými římsami. Horní podlaží na východní fasádě do ulice 8. březno je zdobeno čtyřmi reliéfy s putti. V ose východní fasády je v podkroví umístěno okno v oblouku, v jehož vrcholu je zasazena rozměrná plastika ženské hlavy a po stranách rizalitu dvojice váz. Při severovýchodním rohu domu je v horním podlaží na východní fasádě situována plastická reliéfní kartuše s písmenem M a hlavou s vavřínovým věncem, rámovaná trojúhelným frontonem, pronikajícím do korunní římsy. Západní fasáda je pětiosá. Zimmernaův palác obsahuje tří a čtyřopokojové byty. V interiéru v dlažbě závětří se dochovaná mozaika s nápisem “SALVE” . Následuje vestibul se širokým schodištěm, štukovou výzdobou a pamětní deskou z červeného leštěného kamene s nápisem “ERBAUT / 1899-1900 / ARCHITEKT HANS PESCHL / WIEN / BAUMEISTER GUSTAV SACHERS SöHNE / REICHENBERG”. V chodbě se schodištěm jsou dochovány další umělecky cenné prvky poůvodního vybavení domu, kované zábradlí a jeho madla, vitráže, štuková výzdoba, částečně prosklené dveře k bytům se secesními kovanými mřížemi skel, mozaiky na podlaze.