kašna

Klasicistní pískovcová kašna se sochou Neptuna stojí v jižní části náměstí Dr. Edvarda Beneše. Na městské náklady ji v roce 1823 zhotovil kamenický mistr Albert Linke z Jítravy. Po zboření staré radnice došlo v roce 1896 k její reinstalaci na střed náměstí. Pří této příležitosti doplnil liberecký zámečník Otto Hein restaurovaný bazén ozdobnou historizující mříží. V roce 1925 byla Neptunova kašna přemístěna na tehdejší Hrnčířské náměstí a její místo zaujala kašna od Franze Metznera (1870–1919) zhotovená pro českoněmeckou výstavu z roku 1905. Koncem 20. století se kašna nacházela v havarijním stavu a proto došlo k uložení sochy do sbírek Severočeského muzea a deponování jednotlivých kusů bazénu ve skladu Technických služeb. Po restaurování, vedeném akademickým sochařem Jiřím Novákem (1922–2010), se kašna s kopií sochy v roce 2010 vrátila zpět na Benešovo náměstí. Nádrž se tak znovu stala důležitou součástí městské památkové zóny. Na novodobém žulovém podiu vyrovnávajícím sklon náměstí spočívá historická dvoustupňová základna nesoucí osmiboký bazén. Stěnu bazénu tvořenou jednou řadou pískovcových bloků zakončuje oblá římsa osazená historizující kovanou mříží. Dno nádrže zpevňují obdélné pískovcové desky. Dominantu kašny představuje na střed situovaný fundament se sochou. Na kvadratický sokl navazuje volutový dřík zakončený bohatě profilovanou hlavicí. Na té stojí socha boha Neptuna znázorněného v podživotní velikosti. Postava rozkročená nad chrličem v podobě delfína se opírá oběma rukama o zlacený trojzubec. Na východní straně nádrže nalezneme v plastické kartuši tesaný nápis: „1823 / Joseph Müller / derzeit Bürgermeister“. A na západní straně je v jednoduchém rámu situována signatura: „ Albert Linke / Steinmetzmeister “.