kaple sv. Jana Křtitele

Jednolodní jihovýchodně orientovaná zděná pozdně barokní kaple je postavena na obdélném půdorysu s půlkruhovým závěrem. Střecha kaple je sedlová, krytá taškami, a v místech půlkruhového závěru apsidy jej kopíruje. Po obvodu celé stavby obíhá neomítaný sokl. Vertikálně je celá stavba členěna toskánskými pilastry s jednoduchou, profilovanou hlavicí, která je včleněna do hlavní štítové římsy. V přízemí hlavního průčelí se nachází centrálně umístěný hlavní vstup s pravoúhle zakončeným jednoduchým nezdobeným pískovcovým portálem. Ten pomocí dvoukřídlých dřevěných rámových dveří umožňuje vstup do interiéru. Dveře jsou chráněné dvoukřídlou ozdobnou kovanou mříží. Uprostřed hlavního průčelí se tyčí dva hladce omítané sloupy toskánského typu, vynášející v patře balkón, dříve obehnaný ozdobným litinovým empírovým zábradlím. V minulosti byl přístupný díky obdélnému orámovanému vstupu segmentově zakončenému. Dnes slouží pouze k prosvětlení interiéru.Tento vstup je uzavřený mříží. V úrovni balkonu se po obou stranách průčelí nachází dvě orámované niky završené konchou, z níž byly při rekonstrukci sejmuty sochy. K druhotnému osazení těchto soch na kapli sv. Jana Křtitele již nedošlo (v roce 1988 byly přemístěny do Chlumci na kapli Nejsvětější Trojice na Horce). Taškami krytá korunní římsa se zhruba ve čtvrtině svého rozměru mírně trojúhelně štítovitě zalamuje a zdvihá. Štít kaple je typově částečně připodobnitelný selskému baroku, vykrajovaný, bez volut. V hlavním průčelí je nad štítem hranolovitá, zděná zvonicová věžička se čtyřmi drobnými okenními otvory, zakončenými půlkruhovitě. Ve vrcholu zvoničky je latinský kříž. Boční stěny kaple jsou členěny dvěma okenními osami s parapetní římsou a třemi pilastry. Obdélné, půlkruhem završené okenní otvory jsou zasklené a opatřeny mříží z kovového rámu a pletivové výplně. Půlkruhový závěr člení dva pilastry a dvě druhotně zaslepená okna.