grotta

Jeskynní grotta je částečně zahloubený zděný objekt, který svým hlavním průčelím směřuje severozápadním směrem. Nad grottou se nachází kaple sv. Jana Křtitele. Hlavní průčelí má jednu osu, která tvoří hlavní vstup do interiéru grotty, jehož rámuje půlkruhovitě zakončený pískovcový portál zdobený zrcadly. Ve vrcholu plného oblouku se nalézá hlavní klenák s rokokovou mušlí. Původní dvoukřídlé vstupní dveře nahradila kovaná, půlkruhovitě zakončená ozdobná mříž s rámem z plného čtvercového profilua s výplní z ohýbané ploché oceli. V místech, kde se jednotlivé pruty ohýbané ploché oceli dotýkají, je objímkou připevněn plochý, ze středu mírně se rozšiřující kovaný prvek. Mříž byla vyrobena, jak dokládá nápis v místech zámku, kovářem Jiřím Bartákem ze společnosti Elzako Chabařovice. Nad centrálně umístěným vstupem do grotty se nachází oválné volské oko horizontálního tvaru s ozdobnou mříží, orámované pískovcovým ostěním. Po stranách je hlavní průčelí lemováno dvěma pilastry s jónskými hlavicemi s náznakem kanelur a v horní části dříku je pilastr ozdoben čabrakou. Vrchol průčelí je zakončen korunní, uprostřed segmentově vzdutou římsou. Tato římsa je ze shora stažená ocelovou kramlí spojující kvádry korunní římsy k sobě. Boční strany průčelí jsou vytvořeny jako svažující se zalomená křídla (ramena) a jsou zapuštěny do terénu.