socha Ecce Homo

Socha Ecce homo znázorňující zbičovaného Krista se nachází v blízkosti kostela sv. Havla ve Chlumci. Jejím autorem je Daniel Urbanský z Vyklic (zemřel 16. 1. 1759) a sochu zhotovil v roce 1738. Barokní socha je osazena na vysokém hranolovém soklu, který se nachází na základu s dvěma stupni. Přední strana soklu má pravoúhle odsazená nároží. Patka soklu má podobu kvádru s hladkými stěnami, který je zakončen profilací, navazující na dřík. Spodní část dříku je rozšířena a ze tří stran je zdobena rytými zrcadly ve tvaru naležato položených obdélníků se skosenými rohy a segmentovým vykrojením na horní straně. Na čelní straně má zrcadlo na spodní straně konvexně vypouklý segment. V zrcadle se nachází rytý nápis „anno 1768“. Štíhlejší část dříku je ze tří stran zdobena obdélnými zrcadly se skosenými rohy – horní strana je ve středu opět segmentově konkávně vykrojená a na spodní straně je ve středu segment konvexně. Na čelní straně se nachází reliéfní kartuš vroubená páskou se zbytky akantu se střapcem a girlandou ve spodní části, který sahá až do obloukové výkroje zrcadla v širší části dříku. Dřík je zakončen krycí deskou s profilovanou římsou. Postava Krista stojí na imitaci přírodního terénu, pod kterým je nízký plintus, umístěný na soklovém nástavci s konkávně projmutými boky v horní části. Přední strana má pravoúhle odsazená nároží, jako soklová architektura. Postava Krista stojí v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou a je esovitě prohnuta. Spoutané ruce má Kristus před tělem. Kristus je oděn bederní roušce a v rozevlátém plášti, který má svázaný na hrudi. Plášť je upnutna pravém rameni, z levého mu spadl k lokti, ze zad splývá v diagonálně řasených záhybech. Kristus má na hlavě posazenou trnovou korunu, zpod které mu na ramena spadají zvlněné prameny vlasů. Obličej mu lemuje vous.