dům

Volně stojící podsklepený hrázděný dům a hrubě omítaným přízemím byl postaven v centru obce Chlumec na obdélném půdorysu, severozápadně od kostela sv. Havla. K severnímu průčelí je přistavěn hospodářský objekt. Svým štítovým průčelím je dům orientován k místní komunikaci. Polovalbová střecha je kryta bobrovkami na husté laťování a oba pulty střechy jsou prolomeny třemi vikýři typu volské oko a jedním pultovým vikýřem s nákladovým otvorem na východním pultu střechy. Nad západní pult vystupuje jedno komínové těleso. Jižní štítové průčelí má tři osy. Ve zděném přízemí jsou okna osazena ve špaletě, dvoukřídlá čtyř až šestitabulková s podokenní římsou, orámována jednoduchou pásovou šambránou. Hrázděné patro je děleno sloupky na devět polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pole jsou navíc zavětrována šikmými vzpěrami. Okna jsou osazena v líci, dvoukřídlá ven otvíravá, šestitabulková. Svisle bedněný štít s přelištováním spár prostupuje zdvojená okenní osa v ose. Drobná jednoduchá dvoukřídlá, čtyřtabulková okna jsou osazená v líci. Východní hlavní dvorní průčelí je pětiosé. Okna jsou osazena ve špaletě, dvoukřídlá, šestitabulková. V přízemí v 1. a ve 2. ose mají okna podokenní římsu a jsou rámována novodobou jednoduchou pásovou šambránou s uchy. Hlavní vchod do objektu se nalézá ve 3. ose zleva. Rámuje ho pravoúhlý portál s uchy a proskleným nadsvětlíkem. Pískovcové ostění je z vnější strany orámováno lištou a nad dveřmi zdůrazněno vrcholovým klenákem. Výplní jsou jednokřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře vyskládané z kosmých prkének. Vpravo od hlavního vstupu, ve druhé ose zprava, se nachází vstup se světlíkem do hospodářské části domu, který je orámován pískovcovým ostěním, v 5. ose zleva okenní osa čtvercového tvaru orámovaná jednoduchou pásovou šambránou. Hrázděné patro je děleno sloupky na osmnáct polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní levé pole je navíc zavětrováno šikmou vzpěrou (okno v 2., 5., 9., 13., 17 ose). Západní průčelí má ve zděném hrubě omítaném přízemí 4 osy. V první ose zprava se nalézá okno umístěné ve špaletě s podokenní římsou. Zadní vstup do objektu je ve třetí ose zprava, vpravo od něj široký segmentový otvor opatřený mříží. Ve zvýšené poloze, v první ose zleva se nachází drobný okenní otvor čtvercového tvaru. Hrázděné patro je děleno sloupky na třináct polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pravé pole je navíc zavětrováno šikmou vzpěrou. Prostupují ho 3 okenní osy ( 1., 4., 7. osa zleva). Okna v patře jsou osazena v líci, dvoukřídlá, šestitabulková.