socha sv. Jana Nepomuckého

Dílo se nachází v jádru protáhlé ulicové obce Krásný Les, přibližně 50 metrů od kostela východním směrem. Jde o rozcestí, kde se rozděluje silnice směrem na Adolfov nebo ke státní hranici. Ostrá nakloněná křižovatka vytváří střední zatravněný trojúhelník, v jehož svahu je dílo při horním okraji osazeno. Památka je díky dvojnásobnému podstavci výrazně dominantní, obrací se proti vidlici rozcestí k jihovýchodu. Jde o relativně tradičně ikonograficky pojatou sochu sv. Jana Nepomuckého, s výjimkou smeknutého biretu a andělíčka pod krucifixem. Osazena je na bohatším vysokém dvojnásobném hranolovém podstavci, podloženém trojstupňovým fundamentem. Jako materiál byl použit pískovec, hlavu akcentuje kovová obruč svatozáře s pěti hvězdami. Čtvercový fundament je tvořen třemi věnci schodišťových předstupňů. Na něj dosedá spodní podstavec. Vyšší soklová partie přechází ustupující profilací, jejíž součástí je listovcem zdobená zvonovnice, na dřík. Ten se kónicky rozšiřuje, zdobený je akantem. V horní partii ho ukončuje obloun s nápisy, přední obsahuje chronogram, zezadu je vyryta arabská datace. Následuje desková římsová hlavice. Horní podstavec je rovněž členěn na soklovou partii, dřík a římsovou hlavici. Sokl je ukončen převodkou a oblounem. Dřík má z čela lehce prohnutou nápisovou desku pokrytou frakturním písmem, na bocích voluty. Vše završuje opět římsová deska. Na ni dosedá vlastní prostý plintus spojený s figurou. Sv. Jan stojí v mírném kontrapostu, s pravou nohu pokrčenou v koleni, oděn do kanovnického roucha. Je prostovlasý, biret drží ve svěšené pravé ruce. Jeho spodní klerika spadá až na zem, pod okrajem jsou vidět špičky bot. Svrchní mírně rozevlátá rocheta má okraj zdobený krajkou. Oděv doplňuje kožešinová pláštěnka, vousatá brada je podložena tabulkami. Světec drží nalevo v náruči kamenný krucifix a obrací k němu hlavu, akcentovanou obručí svatozáře. Krucifix zespodu přidržuje letící andílek.