bývalý mlýn

Dnes již neužívaný mlýn se nachází nedaleko jádra protáhlé ulicové obce Krásný Les. Jádro obce reprezentuje kostel Nanebevzetí Panny Marie, od kterého je stavení vzdáleno přibližně 400 metrů východním směrem. Mlýn bral vodu z přilehlého Rybného potoka, který parcelu ohraničuje z jihu. Koryto náhonu vedlo za domem na severní straně, do mlýnice voda padala za západním zadním štítovým průčelím. Objekt patří k větším stavením, rovinná parcela se za prvním traktem domu zvedá do svahu. Jde o obdélný patrový podsklepený dům trojdílné pravé dispozice, završený sedlovou střechou. K hlavní hmotě je přistavěno obdélné přízemní zádveří před druhým a třetím dílem a za zadní štít lednice pro mlýnské kolo, dnes částečně rozpadlá. Do domu se vstupuje přes zádveří od jihu. Stavení se obrací hlavním štítem k východu a podélným průčelím k jihu. Přízemí je zděné, patro prvního traktu hrázděné. Hrubě zvněná omítka přízemí má tmavočervený nátěr, výplně hrázdění patra jsou hladké, bílé, druhý trakt je omítaný, šedý. Dřevěné prvky jsou do hnědočerna natírané a zpatinované. Západní i východní štít jsou opatřené svislým bedněním se zalištováním. Střešní krytinu tvoří vláknocementové šablony černé barvy, kladené nakoso. Klempířské prvky jsou šedostříbřité, patrně titanzinkové. Přední rovina střechy je bez prostupů, zadní rovinu prostupuje při hřebeni komín a při okapní hraně menší nakládací vikýř. Výraz domu je dán skladbou užitých konstrukcí a dvoutraktovou dispozicí. Nad nečleněným hrubým přízemím, opatřeným jen prostými šambránami oken dominuje v patře archaická pravoúhlá podstávka zavětrovaná pouze pásky, nikoliv delšími šikmými vzpěrami. Okna v přízemí jsou zpravidla dřevěná, dvojkřídlá, čtyřtabulková, ve 2/3 výšky příčlí dělená, v patře jsou v prvním traktu obnovená malá a ve druhém větší dvoukřídlá okna, dnes na šest tabulek dělená.