kaple svatého Antonína

Kaple byla postavena před domem č. p. 20, ve východní části obce Libouchec, v bezprostřední blízkosti komunikace I. třídy Teplice – Děčín. Zasvěcení kaple není přesně známé, pravděpodobně sv. Janu Nepomuckému (na internetu je zasvěcení kaple přiřazováno sv. Antonínovi). Ke stavbě patří po obou stranách nízké zídky s korunou krytou pískovcovými deskami, původně zřejmě členěné profilovanými poli (částečně dochováno vpravo od kaple). Jedná se o menší kapli obdélného půdorysu, situovanou delší průčelní stranou podél komunikace. Kaple tak není tradičně orientována. Orientace stavby probíhá ve směru sever – jih. Hlavním průčelím je průčelí jižní. Kromě severního průčelí všechna ostatní průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou. Sedlová střecha s hřebenem kolmo k silnici je na průčelní straně zakryta atikou, která je na bocích konkávně projmuta. Atika je členěna třemi pilastry s patkami a hlavicemi, tvořícími sokly pod původní sochařskou výzdobu. V ose průčelí je vzhledem k celkové hmotě stavby umístěn poměrně široký profilovaný vstupní portál (původně s dvoukřídlými dveřmi a dochovaným proskleným nadsvětlíkem, krytým na vnější straně ochranným pletivem), obdélný otvor portálu má horní rohy nahrazeny odsazenými čtvrtkruhy. Po jeho obou stranách z průčelí vystupují pilastry vynášející kladí. Dříky pilastrů jsou zdobeny vpadlými obdélný zrcadly. Ostatní průčelí kaple jsou zcela slepá, zčásti opadaná omítka je hladká.