dům

Volně stojící poloroubený dům s podstávkou s ozdobně vyřezávanými sloupky a hrázděným patrem byl postaven na obdélném půdorysu na severovýchodní straně průjezdní komunikace Tašov – Kojetice. Dům chlévního typu tradiční trojdílné dispozice situovaný při východní straně pozemkové parcely č. 175, v centru obce Malečov. Hospodářská část v přízemí je zděná. Podstávky obíhají levostranně umístěnou světnici ze dvou stran. Základový práh roubení je uložený na kamenné podezdívce. Svým štítovým průčelím je dům orientován k průjezdní komunikaci. Nad západní pult sedlové střechy (s přesahem kryjícím zápraží nad dvorním průčelím) kryté pálenými taškami bobrovkami a nad hřeben střechy vystupují dvě komínová tělesa. Jihozápadní štítové průčelí má tři osy. První okenní osa zleva se nachází v přizděné části a další dvě okenní osy patří k části roubené v přízemí, a části hrázděné v patře. Patro vynáší ozdobně tvarovaná podstávka. Hrázděné patro je děleno sloupky na šest polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pole jsou navíc zavětrována šikmými vzpěrami. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, s podokenní římsou osazená v líci, orámována dřevěnou šambránou. Okna v přízemí mají profilovanou nadokenní římsu. Okno v přizděné části v přízemí je dvojité, dvoukřídlé, šestitabulkové osazené ve špaletě a okno v patře jednotabulkové. Svisle bedněný štít s přelištováním spár prostupují dvě okenní osy. Jednoduchá jednokřídlá, okna jsou osazená v líci, orámována prostou dřevěnou šambránou. Jihovýchodní hlavní dvorní průčelí je v přízemí pěti osé a v patře šesti osé. Přízemí je v levé části roubené se dvěma poli podstávky a pravá část (hospodářská) je zděná. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, s podokenní římsou osazená v líci, orámována dřevěnou šambránou. Okna v přízemí mají profilovanou nadokenní římsu. Hlavní vstup do objektu pravoúhlého tvaru se nachází ve třetí ose zleva a tvoří ho jednokřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře. Vpravo od hlavního vstupu, ve druhé ose zprava, jsou vstupní dveře do hospodářské části domu. První okenní osa zprava je rámována dřevěnou šambránou a kryta jednokřídlou okenicí. Hrázděné patro je děleno sloupky na dvanáct polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pole jsou navíc zavětrována šikmými vzpěrami. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, s podokenní římsou osazená v líci, orámována dřevěnou šambránou. Severovýchodní štítové průčelí je jednoosé, orámováno dřevěnou šambránou. Přízemí je hrubě omítnuto bez otvorů. Hrázděné patro je děleno sloupky na pět polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pole jsou navíc zavětrována šikmými vzpěrami. Štít je omítnut a prostupují ho tři okenní osy v pyramidálním seskupení, orámované šambránami.