dům

Obdélný volně stojící podsklepený dům tradiční trojdílné dispozice s hrázděno-roubeným patrem pod sedlovou střechou krytou eternitem se nachází na západní straně návsi obce Malečov. Podélná osa domu chlévního typu je orientována západ – východ. Dům je zasazen do stoupajícího terénu pozemkové parcely Díky svažitosti terénu v severní části pozemkové parcely, se západní a severní průčelí pohledově uplatňuje jen prvním patrem. Nad severní pult střechy vystupuje jedno komínové těleso. Přízemí v celém rozsahu je zděné, omítnuté. Východní štítové průčelí má tři okenní osy. V přízemí jsou okna dvojitá, dvoukřídlá dovnitř otvíravá, okenní výplň je členěná do T, osazená ve špaletě. Okna v patře jsou dvojitá, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, osazená v líci, orámována dřevěnou šambránou. Svisle bedněný štít s přelištováním spár prostupují dvě okenní osy. Jižní hlavní dvorní průčelí - Zděné přízemí je sedmiosé. Převážně roubené patro s vtaženou pavlačí ve střední části je šestiosé. V první a druhé ose zprava jsou okna dvoukřídlá dvoutabulková dovnitř otvíravá, osazená ve špaletě. Hlavní vstup do objektu pravoúhlého tvaru se nachází ve třetí ose zprava a tvoří ho novodobé jednokřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře se třemi výplněmi nad sebou. V první a třetí ose zleva se nachází pravoúhlý vstup do hospodářské části, který vyplňují jednokřídlé svlakové dveře (třetí osu zleva rámuje omítnuté pískovcové ostění) umístěné ve špaletě. Ve druhé a čtvrté ose zleva se nacházejí dvě okenní osy zabezpečené mřížemi, čtvrtá osa zleva je segmentově zakončena a rámuje jí páska, která zasahuje do oblasti bankálu. V patře u první a druhé ose zprava jsou výplní okna dvojitá, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, osazená v líci, orámována dřevěnou šambránou. Ve střední části patra se nachází vtažená pavlač se svisle bedněným zábradlím s přelištováním. Její tři ozdobně přitesané sloupky jsou ve své horní části doplněny vykrajovanými pásky. Ve druhé ose zleva se nalézá okenní osa, jejíž výplní je jednokřídlé dvoutabulkové okno osazené v líci, orámované dřevěnou šambránou. Zděnou omítanou hospodářskou část prostupuje pravoúhlý nakládací otvor krytý jednokřídlými svlakovými dvířky umístěnými v líci. Západní průčelí – díky svažitému terénu pozemkové parcely se uplatňuje částečně slepým prvním patrem a omítaným štítem, který v dolní levé části prostupuje nakládací otvor krytý jednokřídlými svlakovými dvířky umístěnými v líci. Severní průčelí je převážně v prvním patře roubené. Sokl nad hrázděnou částí domu je prolomen dvěma okenním otvory obdélného tvaru horizontální orientace. Střední hrázděná část je dělena sloupky a ližinami na tři pole. Poslední pole prostupuje jedna okenní osa.