dům

Dům č. p. 24 se nachází v horní části obce Mojžíř, nad kostelem, v Horní ulici. Jedná se o obdélný patrový objekt, situovaný v mírném svahu, orientovaný okapní stranou ke komunikaci. Pravá jihovýchodní část přízemí (světnice) je roubená z kuláčů a je založena na kamenné podezdívce značně předstupující před líc stěny. Síň a levá část domu (severozápadní) jsou zděné. Patro nad světnicí a síní je hrázděné, levá severozápadní část patra je zděná. Na obytnou část navazuje stodola, zčásti hrázděná, zčásti zděná. Střecha je sedlová, krytá pálenou vlnovkovou krytinou. Na jihovýchodní a jihozápadní straně světnice stojí při průčelních stěnách tesařské podpěrné stolice, na nichž je založeno patro širší než přízemí. Jihovýchodní štítové průčelí je dvouosé. Přízemí člení podstávka vynášející patro. Je tvořená sloupkem a pásky bez profilace. Původní roubení bylo nahrazeno hliněnou zdí z vepřovic. Okna v přízemí jsou osazena ve špaletách a jsou dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, vnější jsou ven otvíravá, vnitřní dovnitř. Hrázděné patro je děleno sloupky na šest polí, každé z nich je ještě ližinami děleno na tři. Krajní pole jsou navíc zavětrována šikmými vzpěrami. V druhých polích od krajů jsou v líci osazena okna, jednoduchá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, ven otvíravá, s úzkými šambránami. Trojúhelný štít je svisle bedněný s laťováním, v horní polovině se nacházejí dva čtvercové větrací otvory. Jihozápadní vstupní průčelí: pravá část přízemí (světnice) je roubená z kuláčů se zděným soklem. V líci jsou osazena dvě dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková okna, s širšími jednoduchými šambránami, vnější ven otvíravé, vnitřní dovnitř. Patro předsazené asi o 0,5 m vynáší dvojitý systém podstávky - vnější lícuje s patrem, vnitřní je přiložena ke stěně přízemí. Sloupky a pásky vnější podstávky jsou okoseny, u vnitřní podstávky mají okosení s výběhem, pásky mají uprostřed okosené části vrub. Vstup je pravoúhlý s trámovými zárubněmi, dveře jsou svlakové (ze svisle kladených prken s lištami), v horní části se zaskleným obdélným otvorem horizontálního tvaru. Po levé straně dveří je drobná nika obdélného tvaru (patrně zbytek zazděného okenního otvoru do síně). Zbývající část budovy je na dvorní i na zadní straně rozšířena na šířku patra. V levé zděné části přízemí je osazeno dvojité, trojkřídlé, šestitabulkové okno, dovnitř otvíravé. Hrázděné patro je silnějšími sloupky členěno do tří polí. Pravé je děleno paždíky na tři části a je zavětrováno šikmou vzpěrou. Prostřední a pravé pole jsou členěna dvěma paždíky a dvěma sloupky, uprostřed polí jsou v líci osazena dvě jednoduchá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, ven otvíravá okna s úzkými dřevěnými šambránami. V levé zděné části je osazeno jednoduché, dvoukřídlé okno. Navazující stodola má pravoúhlá dvoukřídlá vrata, bedněná s lištami, v jejich pravém křídle se nacházejí stejně provedené dveře. Pole hrázdění nad vraty je členěno dvěma šikmými vzpěrami. Nalevo od vrat ve zděné části se nacházejí pravoúhlé dveře, vedle nich malé čtvercové okénko opatřené mříží. Průčelí v patře je hrázděné se zavětrováním v poli nad dveřmi. Severozápadní průčelí je do úrovně patra zapuštěno ve svahu. Patro člení hrázděná konstrukce. Krajní pole jsou zavětrovaná. Štít je svisle bedněný s lištami, v horní části jím prostupují dva kruhové větrací otvory. V pravé části štítu jsou umístěné dveře, provedené stejně jako štít. Severovýchodní průčelí: levá část přízemí je roubená z kuláčů, bez oken, střední a pravá část zděná. Hrázděné patro nad levou částí je děleno sloupky na pět polí, paždíky na tři, krajní pole je zavětrováno vzpěrou. Ve čtvrtém poli zleva je asymetricky umístěno v líci jednoduché, dvoukřídlé, čtyřtabulkové, ven otvíravé okno s úzkou šambránou. Střední část (nad síní) je členěna paždíkem a vzpěrou. Pravá část je zděná. Navazující stodola je ve spodní části zděná, v horní hrázděná, členěná dvěma sloupky a jedním paždíkem. V levém širším poli se nacházejí dvě vzpěry, v prostředním jedna.