pamětní kříž

Památka se nachází na zatravněné ploše u silnice za obcí Nakléřov. Nejspíše litinový kříž umístěný na vrchu se nedochoval a stojí tu pouze soklová architektura. Jednoduchá patka má čtvercový půdorys a zaoblené horní rohy. Na ní se nachází profilovaný torus, na který navazuje samotný dřík. Ve spodní části se nachází pásový ornament. Střední část dříku je zdobena kanelurami. Na čelní straně je nika s reliéfem Panny Marie, která v náruči drží Ježíška (ikonografického typu Panny Marie Pomocné). Postava Marie je zahalena ve splývavém oděvu a plášti, který jí spadá přes rameno. Hlavu má nakloněnou k dítěti. V horní části dříku je pás s reliéfními úponky vinné révy (s listy, stonky a plody). Od kanelované části je pás oddělen prstencem. Pás s vinnou révou je z horní strany ohraničen štíhlým páskem perlovce. Echinus je zdobený ornamentem vejcovce. Sloup vrcholí čtvercovou krycí deskou s profilovanou římsou, na které je volutový nástavec. Na čelní straně nástavce jsou dvě reliéfní hlavičky putti s kučeravými vlásky.