pomník bitvy r. 1813, zv. Kleistův

Pomník pruského generála Friedricha von Kleista se nachází u silnice na začátku obce Nakléřov, ve směru od Telnice naproti místu, kde stával do roku 1975 kostel sv. Josefa. Jednoduchý pomník ve formě kamenného obelisku je umístěn na hranolovém soklu. Obelisk je zakončen litinovou koulí a dosedá na schodišťovou podestu. Původní desky s nápisy bohužel chybí. Prostor pomníku je vymezen na čtvercovém půdorysu železobetonovými sloupky na nízké betonové zídce s železobetonovým překladem. Dle starších fotografií a historických pohlednic, byly sloupky dříve propojeny dřevěnými břevny (později nahrazené kovovými trubkami), mezi čelními dvěma sloupky byl instalován kovový řetěz. Pomník je přístupný dvěma schodišťovými stupni. Odstraněné nápisové desky byly nově doplněny dle historických podkladů a nainstalovány v srpnu 2011. Čelní strana obelisku: německý nápis Denkmal den Feldham General Kleist von Nollendorf und General Ignaz Moese von Nollendorf und den im Jahre 1813 gefalenen Helden gewidmet von Kriegerverein und der Gemeinde Nollendorf im Juni 1913 Čelní strana soklu: novodobá pamětní deska s nápisem, nápis v češtině PAMÁTNÍK VOJEVŮDCŮM GENERÁLU KEISTOVI VON NOLLENDORF A GENERÁLU IGNAZOVI MOESE VON NOLLENDORF A HRDINŮM PADLÝM V ROCE 1813 Věnováno vojenským spolkem A obcí Nakléřov V červnu 1913 Obnoveno: Přemyslem Filipem a jeho synem Petrem z Rožnova pod Radhoštěm v srpnu 1988 42. pěším plukem hraběte Erbacha z Chlumce a obcí Petrovice v srpnu 2013 Na zadní straně soklu je připevněna novodobá pamětní deska, jež je věnována vojákům I. francouzského sboru generála Vandamma. NÁPIS: 28., 29. 30. VIII. 1813 Na paměť vojáků francouzského armádního sboru generála Vandamma.