kaple Nejsvětější Trojice

Menší zděná klasicistní kaple obdélného půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem pod kuželovou střechou byla na počátku 19. století postavena v horní části návsi obce Nová Ves, severně od památné lípy velkolisté. Prosté fasády nahozené bílou omítkou jsou členěny pouze mírně odsazeným soklem vyrovnávající svažitost terénu a profilovanou korunní římsou (ostění okenních otvorů a nika a sokl jsou zvýrazněny žlutou barvou). Střecha je sedlová krytá bobrovkami. Z hřebene střechy nad závěrem kaple vystupuje šestiboká lucerna ve vrcholu s cibulovou stříškou a je zakončená makovicí s patriarchálním křížem, ve které je zavěšen malý zvon. Hlavní severovýchodní průčelí je prolomeno pravoúhlým dveřním otvorem s dřevěnou zárubní a v jsou osazeny dřevěné, svlakové, dvoukřídlé, dovnitř otevírané dveře s přelištováním. Na rozích zárubně jsou dodatečně přibita prkénka ve tvaru střešních tašek. V horní části obou dveřních křídel byla umístěna okénka. Průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem s půlkruhově zakončenou nikou a nad ní se nachází datace výstavby kaple „1806“.