dům

Volně stojící patrový obdélný dům umístěný ve střední části obce Nová Ves jihovýchodně od kaple Nejsvětější Trojice. Svým západním štítem je orientován do prostoru návsi. Sedlová střecha je kryta eternitem a nad oba pulty vystupují dvě komínová tělesa. Omítané přízemí a hospodářská část v 1. patře jsou zděné, užší obytné patro roubené. Nerovnosti terénu vyrovnává omítnutý sokl. Severozápadní průčelí je dvouosé. Zděným přízemím hrubě omítaným prostupují dvě okenní osy lemovány jednoduchou šambránou vytaženou v omítce. Okna jsou umístěná ve špaletě, šestitabulková, jednokřídlá. Roubené patro prostupují 2 okenní osy, které jsou orámovány dřevěnými obálkami s profilovanou nadokenní a podokenní římsou. Výplní jsou jednoduchá čtyřtabulková okna umístěná do špalety. Bedněná lomenice je členěna do dvou etáží zdobně profilovanou horizontální římsou, která je ve střední části zalomená v písmeno M. Střední pole lomenice je svisle bedněné s přelištováním se dvěma odvětrávajícími obdélnými okenními osami, které lemuje jednoduchá dřevěná šambrána. Okna menších rozměrů jsou jednokřídlá dělená do čtyř tabulek, dovnitř otevíravá. Střední část štítu člení průběžná profilovaná podokenní římsa. Po stranách a v horní etáži jsou trojúhelníková pole bedněna klasovitě. Jihozápadní průčelí je sedmiosé. V přízemí, v jeho zděné části, se nachází 2 okenní osy. Výplní jsou okna umístěná ve špaletě, šestitabulková, jednokřídlá s nadokenními frontony novodobého tvaru, které jsou ve vrcholu zdobeny květy. Před hospodářskou částí domu bylo vybudováno bedněné zádveří pod pultovou plechovou střechou, které skrývá hlavní pravoúhlý vstup do domu, menší čtvercové okno a další vstup do hospodářské části. Roubené patro prostupují 2 okenní osy (1. a 2. osa zleva), které jsou orámovány dřevěnými obálkami s profilovanou nadokenní a podokenní římsou. Výplní jsou jednoduchá čtyřtabulková okna menších rozměrů umístěná do špalety. V hospodářské části patra, hrubě omítané, se nachází 5 okenní os s podokenní římsou. Výplní jsou jednokřídlá okna umístěná do špalety. K severovýchodnímu slepému průčelí je přistavěn zděný přístavek pod pultovou střechou přesahující svou výškou do roubeného patra.