dům

Volně stojící patrový obdélný podstávkový dům je umístěný na mírně svažitém pozemku západně od kaple Nejsvětější Trojice. Svým východním štítem je orientován do prostoru návsi. Roubený dům s podstávkou i v patře je v přízemí a z větší části i v patře zděný, zastřešený sedlovou střechou. Střecha je kryta eternitem. Obdélný půdorys v tradiční trojdílné dispozici se světnicí vlevo (severovýchodní nároží) rozšiřuje přízemní zděná jednoosá přístavba při jižní podélné straně domu pod samostatnou pultovou střechou, jež mírně předstupuje před východní štítové průčelí. Podstávky obíhají levostranně umístěnou světnici ze dvou stran. Nad jižní pult sedlové střechy vystupuje komínové těleso. Nerovnosti terénu vyrovnává omítnutý sokl. Okna jsou dvoukřídlá šestitabulková posazená v líci. Východní štítové průčelí je trojosé. V obou patrech (1. a 2. osa zprava) je dům opatřený podstávkou. Přízemí člení podstávka vynášející patro, jež je tvořena sloupkem a pásky bez profilace. V 1. patře má podstávka arkádovitě vykrojenou ližinu a pásky. Roubená stěna za poli podstávky byla přezděna v obou patrech. Trojúhelný štít kryje svislé bednění s lištami. Prostupují ho dva okenní otvory umístěné ve špaletě. Severní okapové průčelí je v přízemí osmiosé. Hmota zděného přízemí hospodářského dílu domu značně předstupuje před linii průčelí světnice a síně, a to o šířku zápraží (nahoře na tuto část dosedá pavlač).Přízemí v 1. a 2. ose zleva člení podstávka, jež je tvořena sloupkem a pásky bez profilace. Ve třetí ose zleva se nachází pravoúhlý vstup do síně orámovaný jednoduchým kamenným ostěním bez profilace. Zpřístupňují ho tři schodišťové stupně. Jednokřídlé dveře dovnitř otvíravé rámové dveře umístěné ve špaletě jsou členěny čtyřmi výplněmi. Ve druhé ose zprava se nalézá pravoúhlý vstup do hospodářské části domu, který zpřístupňuje jeden schodišťový stupeň. Výplní jsou jednokřídlé laťové dveře. Vpravo a vlevo od dveří se nalézají čtvercová jednotabulková okénka umístěná ve špaletě zamřížovaná vodorovným prutem. V patře probíhá na šířku světnice a síně svisle bedněná pavlač s přelištovanými spárami, nesená zhlavími vystupujících trámů. Pouze na východě je bedněna na celou svou výšku, na západě je otevřená 5 poli arkád. Poprsnice pavlače je bedněná se svislým přelištováním spár s motivem slepých arkád. Na ní navazuje zděná část se 3 okenními osami, poslední níže posazená okenní osa prostupuje roubenou částí. Západní průčelí je v roubeném patře dvouosé, zděné přízemí je slepé. Průčelí vrcholí svisle bedněným trojúhelným štítem, který prostupují vertikálně posazené okenní osy. K jižnímu průčelí je na východě přizděna přízemní přístavba pod samostatnou pultovou střechou. Střední zděnou část prostupují v přízemí dvě okenní osy a v patře jedna (šestitabulkové okno je umístěné ve špaletě). Patro západní části jižního průčelí je roubené bez okenních os.