dům

Obdélný volně stojící dům s hrázděným patrem pod sedlovou střechou krytou eternitem stojí zhruba v centru obce Ostrov na pozemku nacházejícím se mezi Ostrovským rybníkem a průjezdní komunikací. Podélná osa domu je orientována sever – jih. Západní pult sedlové střechy prostupují 3 sedlové vikýře. Nad východní pult střechy vystupuje jedno komínové těleso. Nerovnosti terénu vyrovnává kamenná podezdívka. V celém objektu jsou okna v hrázděném patře osazená v líci, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže. Okenní otvory jsou rámovány dřevěnou šambránou. V přízemí obytné části jsou okna dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, s podokenní římsou a osazena v šambráně. Na fotografii z roku 1966 je patrné, že okna byla v minulosti orámována jednoduchou šambránou. Hlavní západní průčelí má v přízemí 8 os a hrázděné patro prostupuje 6 okenních os. V hospodářské části jsou otvory v přízemí rámovány v omítce vytaženou šambránou a hlavní vstup (6. osa zleva) pískovcovým ostěním. V první ose zleva se nachází pravoúhlý vstup do hospodářské části, který vyplňují jednokřídlé rámové dveře s výplněmi a ve druhé ose zleva segmentově zakončený vstup s dvoukřídlými ven otvíravými svisle bedněnými vraty. Ve třetí a čtvrté ose zleva se nalézají okenní osy horizontálního tvaru různých rozměrů a pátou okenní osou vertikálního tvaru je osvětlována síň. Hlavní vstup do objektu pravoúhlého tvaru je v šesté ose zleva. V nadpraží je vytesáno No 12. Sedmá a osmá okenní osa zleva prostupují pravou obytnou část. Jižní štítové průčelí má 2 osy, svisle bedněný štít s přelištováním spár je dvouetážový. Dle starší fotodokumentace z roku 1966 štít prostupovala jednoduchá šestitabulková okna umístěná v líci, později čtyřtabulková ve špaletě. Horní trojúhelník byl v minulosti deštěný klasovitě. Východním podélným průčelím prostupuje v přízemí jedna okenní osa a v hrázděném patře jsou 4 okenní osy nesymetricky umístěné v rytmu 1-3. Ke slepému štítovému severnímu průčelí přiléhá přístavek s pultovou střechou. Svisle bedněný štít s přelištováním spár je dvouetážový. Dolní část štítu prostupují jednoduchá čtyřtabulková okna umístěná ve špaletě a orámována šambránou. U tohoto horního trojúhelníku je klasovitě deštění dochováno.