dům

Obdélný volně stojící zděný omítaný přízemní dům s částečným podsklepením a dvěma vstupy stojí zhruba na jižním okraji obce Ostrov, západně od průjezdní komunikací. Dům se nachází na terénním zlomu, kde na východní straně parcely je terén vyšší a doléhá k východnímu průčelí. V přízemí jsou celkem dvě místnosti, následuje chlév a komora na severu, v podkroví se nalézají další tři místnosti. Podélná osa domu je orientována sever – jih. Západní pult sedlové střechy krytou eternitem prostupují 3 sedlové vikýře. Nad východní pult střechy vystupují dva cihlové komíny. Okna v obytné části jsou osazena ve špaletě, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže s podokenní římsou. Okenní otvory jsou lemovány štukovými šambránami s páskem. Okna v hospodářské části s podokenní římsou jsou jednokřídlé dovnitř otvíravé. Okenní otvory jsou orámovány kamenným ostěním. Hlavní západní průčelí má 7 os. Před hlavním vstupem do domu (třetí osa zprava) je vybudováno zděné zádveří pod pultovou střechou s jednokřídlými rámovými dveřmi s pěti obdélnými výplněmi. Severní průčelí je v přízemí tříosé. Vstup orámovaný kamenným ostěním se nacházel v první ose zleva, v současnosti je skryt za zádveřím pod pultovou střechou, které je pobito šablonami z živičné lepenky. Štít prostupují dvě okenní osy. Je pobit šablonami z živičné lepenky. Okna se společnou pásovou podokenní římsou jsou jednoduchá dvoukřídlá čtyřtabulková osazena ve špaletě. Na vrcholu štítu se nachází drobný obdélný větrací otvor. Jižní průčelí je dvouosé. Okna v přízemí a ve štítě jsou lemována štukovými šambránami s páskem a mají podokenní římsu. Na vrcholu štítu se nachází drobný obdélný větrací otvor.