dům

Obdélný volně stojící dům s hrázděným patrem pod sedlovou střechou krytou eternitem se nachází v mírném svahu, zhruba v jižní části obce Ostrov, západně od průjezdní komunikace. Podélná osa domu je orientována sever – jih. Nad východní pult střechy vystupuje jedno komínové těleso. Západní hrana pozemku domu tvoří výškový předěl, který je zabezpečen opěrnou zdí vyskládanou z lomového kmene kladeného na sucho. Na ploše zápraží je položena novodobá venkovní dlažba. Hlavní západní průčelí má v přízemí 7 os a hrázděné patro s později vyzděnou severní částí prostupuje 5 okenních os. V přízemí v 1. a 2. ose zprava jsou okna dvojitá dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže umístěná ve špaletě. Jsou orámována v omítce vytaženou šambránou. Hlavní vstup do objektu pravoúhlého tvaru se nachází ve třetí ose zprava a tvoří ho jednokřídlá dovnitř otvíravá kopie rámových dveří s pěti výplněmi (na počátku 21. století byly horní výplně ještě prosklené). Ve čtvrté a páté ose zprava jsou jednokřídlá okna horizontálního tvaru různých rozměrů umístěná ve špaletě. Šestou a sedmou osou zprava se prostupují svlakové dveře umístěné v líci a ve špaleté. Okna v hrázděném patře jsou dvojitá osazená v líci, dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže. Okenní otvory jsou rámovány dřevěnou šambránou. V patře, v 1. ose zleva, ve zděné části se nachází novodobé okno horizontálního tvaru, dvoukřídlé dovnitř otvíravé, čtyřtabulkové s podokenní římsou umístěnou ve špaletě. Jižní štítové průčelí má 3 osy. V přízemí jsou okna dvojitá dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže umístěná ve špaletě. Jsou orámována v omítce vytaženou šambránou. V patře jsou okna dvojitá dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže, orámována dřevěnou šambránou. Svisle bedněný nesymetrický štít s přelištováním spár prostupuje jednoduché čtyřtabulkové okno umístěné v líci, je orámováno dřevěnou šambránou. Východním podélným průčelím prostupují nesymetricky v přízemí pět okenních os a v hrázděném patře jsou 4 okenní osy, jeho později vyzděná severní část je slepá. V přízemí v 1. a 2. ose zleva jsou okna dvojitá dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže, umístěná ve špaletě. Třetí okenní osu tvoří drobné okénko horizontálního tvaru umístěné ve špaletě. Čtvrtou a pátou okenní osu zleva prostupují jednokřídlá okna vertikálního tvaru umístěná ve špaletě. Poslední okenní osu rámuje v omítce vytažená šambrána. V hrázděném patře jsou okna dvoukřídlá ven otvíravá, čtyřtabulková, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže. Severní štítové průčelí je dvouosé. V přízemí jsou okna jednokřídlá vertikálního tvaru umístěná ve špaletě, patrem prostupují novodobá okna horizontálního tvaru, dvoukřídlá dovnitř otvíravá, čtyřtabulková s podokenní římsou umístěná ve špaletě. Štít asymetrického tvaru je svisle bedněný s přelištováním spár a prostupuje ho jednokřídlé dvoutabulkové okno vertikálního tvaru umístěné ve špaletě.