dům

Obdélný patrový hrázděný volně stojící podstávkový dům pod sedlovou střechou krytou osinkocementovými šablonami je svou delší osou orientován sever – jih. Nachází se na mírném svahu nedaleko státní hranice v severní části obce Ostrov. Svým západním podélným průčelím je orientován směrem k průjezdní komunikaci. Nad hřebenem střechy na severu a nad východní pult vystupují dvě komínová tělesa. Přízemí v bývalé hospodářské části a síni je zděné a v obytné části – světnici – roubené s podstávkou. Podstávky obíhají pravostranně umístěnou světnici ze dvou stran. Základový práh roubení je uložený na podezdívce. Dvojitá čtyřtabulková okna v obytné části domu jsou osazena ve špaletě, jsou ven a dovnitř otvíravá, členěna do tvaru T, rámována dřevěnou šambránou. Okna mají jednokřídlou svlakovou okenici. Okna prostupující hrázděné patro jsou rámována profilovanou dřevěnou šambránou, jsou jednoduchá s podokenní římsou, ven otvíravá, osazená v líci. Členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže na 4 tabulky. Severní průčelí je slepé. Štít je dvouetážový, svisle bedněný s přelištováním. Ve spodní části ho prostupují dvě okenní osy. Okna jsou jednoduchá dvoutabulková osazena v líci v jednoduchých šambránách. Do úrovně prvního patra byla k němu přistavěna zděná přístavba pod pultovou střechou o velmi malém spádu. Na východě je rozšířena o svisle bedněnou kůlnu s dvoukřídlými ven otvíravými vraty. Západní průčelí přístavby je dvojosé. Okna jsou trojdílná, šestitabulková s postranními pevnými křídly, (prostřední křídlo je ven otvíravé). Okolo oken obíhají v omítce vytažené šambrány. Západní hlavní průčelí je čtyřosé. Před hlavním vstupem do domu (třetí osa zprava) je vybudováno zděné zádveří pod pultovou střechou, které je prosvětlováno na západě trojdílným oknem děleným do 6 tabulek a na jihu dvoukřídlým oknem s podokenními římsami. Okno ve čtvrté ose zprava má podobný tvar jako okna přízemní přístavby. Jižní štítové průčelí bylo původně dvojosé. Štít je dvouetážový svisle bedněný. V dolní části štítu jsou okna jednoduchá, jednotabulková. Průčelí bylo později rozšířeno o jeden díl podstávky přízemním přístavkem pod pultovou střechou. Jeho oba štíty jsou svisle bedněné a prostupují je jednokřídlá jednoduchá okna ven otvíravá. Východní průčelí přístavku prostupují 2 okenní osy. Okna jsou dvojitá umístěná v líce, trojdílná, šestitabulková. Okna mají dvoukřídlou okenici. Východní průčelí prostupuje v hrázděném patře jedna okenní osa. Okno je jednokřídlé s podokenní římsou, rámováno profilovanou dřevěnou šambránou.