dům

Solitérní obdélný patrový podstávkový dům pod sedlovou střechou s vyšším půdním prostorem se nalézá na jihozápadním okraji obce Ostrov. Jedná se o částečně podsklepený dům krušnohorského typu, který je svou delší osou orientován ve směru západ – východ k nejjižnějšímu ostrovskému rybníku. Východní pult sedlové střechy prostupuje široký pultový vikýř o 3 oknech. Nad hřeben střechy vystupuje jedno komínové těleso s profilovanou hlavicí a nad západní pult střechy druhé novodobé komínoví těleso. Východní pult sedlové střechy je krytý pálenou střešní taškou bobrovkou a západní pak asfaltovými pásy na dřevěném bednění. Nad zděným kamenným sklepem je cihlová klenba, ostatní stropy jsou dřevěné trámové. Přízemí je v hospodářské části a síni zděné. Obytná část – světnice – byla ještě v 60. letech 20. století roubená s podstávkou. V 70. let 20. století byly všechny svislé konstrukce v obytné části domu vyzděny a pole podstávky jsou jen imitovány. Okna jsou dvoukřídlá dovnitř otvíravá čtyřtabulková s podokenní římsou, osazena ve špaletě v jednoduchých šambránách. Patro na východní straně domu je hrázděné konstrukce, zbylá průčelí mají svislé bednění. Styčné spáry prken jsou kryty latěmi. Okna jsou dvoukřídlá ven otvíravá čtyřtabulková, osazena v líci v jednoduchých šambránách s podokenní římsou. Stejného typu jsou okna i v dolní části severního štítu. Hlavní východní průčelí má v přízemí 7 os a hrázděné patro prostupuje 6 okenních os. Hlavní vstup do objektu se nachází ve třetí ose zprava. První a třetí okenní osa zleva horizontálního tvaru je umístěná ve špaletě. První a čtvrtá okenní osa (vertikálního tvaru umístěná ve špaletě) jsou rámovány pískovcovým ostěním. Ve druhé ose zleva se nalézají ven otvíravá dvoukřídlá vrata. Roubenou pravou obytnou částí se dvěma poli imitované podstávky prostupují dvě okenní osy. Severní štítové průčelí je trojosé, se třemi poli imitované podstávky v přízemí. Štít je svisle bedněný, dvouetážový, prostupují ho 4 okenní osy v rytmu 2-2. V horní části štítu jsou okna jednoduchá, jednotabulková. Západní podélné průčelí prostupují ve zděném přízemí i bedněném patře 3 okenní osy asymetricky pod sebou rozmístěné. V přízemí jsou dvoukřídlá čtyřtabulková okna umístěna ve špaletě a zabezpečena novodobými mřížemi předstupujícími před průčelí. Jižní průčelí je slepé. Patro a štít bedněné ze svisle uložených prken, spojovaných na sraz. Ve štítě jsou styčné spáry prken kryty latěmi. Štít prostupují 2 okenní otvory. Okna jsou jednoduchá, jednokřídlá, čtyřtabulková orámována šambránou s podokenní římsou.