pamětní kříž

Kamenný kříž s litinovým korpusem stojí na západním okraji jádra protáhlé obce Petrovice, vedle louky za ohradní zdí kostela sv. Mikuláše. Kříž se obrací čelem k východu, k obci, ke kostelu. Památka je osazena v mírném svahu, v travnaté ploše, pozadí tvoří remízek s křovinami a nižšími stromy. Z jižní strany dnes sousedí s nově vznikající zástavbou rodinných domů. Jedná se o jednoduchý latinský kamenný kříž podložený hranolovým soklem, obehnaný čtvercovým oplocením. Kříž je zhotoven z tvrdého hrubozrnného pískovce, korpus je litinový, nápis olověný. Na soklu je připevněna původně skleněná, dnes plastová nápisová deska. Fundament památky je tvořen několika volně položenými pískovcovými bloky, vlastní prostor kříže je vymezen čtyřmi sloupky, mezi které jsou vsazena kovová plotová pole ze snýtované kované tyčoviny. Do středu čtvercového fundamentu je osazen prostě článkovaný hranolový podstavec. Na vyšší soklovou partii dosedá dřík, pročleněný ze tří stran obdélnými zrcadly. Do čelního zrcadla je vsazena nápisová deska, původně skleněná, dnes imitovaná z plastu. Nápis informuje o důvodu zřízení kříže a též o poslední obnově památky, která byla provedena v roce 1909. Dřík je zakončen římsovou hlavicí, ze tří pohledových předních stran profilovanou. Na podstavec dosedá vlastní prostý neprofilovaný kříž podložený krychlovým plintem, ze tří stran (z boků a naopak zezadu) předstupujícím. Kříž nese v nízkém reliéfu ztvárněný korpus Ježíše Krista, jedná se o litinový odlitek. Nad něj je připevněna destička s nápisem INRI jde o olověnou repliku chybějící části. Jednotlivé díly památky jsou staženy kovovými sponami, soklová partie s dříkem podstavce a též římsová deska s plintem kříže. Zezadu je připevněna kovová vzpěra, uchycená na dříku a podpírající kříž v jeho spodní třetině.