socha Panny Marie Svatohorská

Dílo se nachází před domem č. e. 1 (restaurant St. Madonna) v Petrovicích, v travnaté neoplocené ploše předzahrádky, při hlavní silnici, před pravou stranou vstupního průčelí. Předzahrádka je osázena jedním stříhaným cypřišovitým jehličnanem a listnatým keřem. Figura se obrací čelem k východu, k chodníku a vozovce. Památku tvoří protáhlý, obvyklým způsobem na tři části členěný podstavec, na něm osazený profilovaný plintus a vlastní sousoší matky s dítětem v náručí. Obě postavy mají na hlavě kamennou korunu, která je zakončena drobným kovovým křížkem v černé barvě. Jinak je dílo zhotovené celé z pískovce. Na podstavci, zejména v nápisové části, se patrně nacházejí neznatelné zbytky někdejší polychromie (Mariin plášť býval modrý, korunky červené). Podstavec má zpředu vypuklou vyšší soklovou partii obdélného průřezu, zakončenou ustupující profilací. Na ni dosedá výrazně barokně tvarovaný dřík, zpředu ve spodní části vypuklý s rytým zrcadlem kasulového tvaru s frakturním nápisem po celé jeho ploše. Dřík se kónicky zužuje, boky jsou vroubené do volut stáčenými příložkami, jejichž průběh kopíruje kasulový tvar zrcadla. Dřík je zakončen římsovou hlavicí fabionového tvaru s kanelurami. Rozvinutý plintus přechází ze čtvercové desky ustupující podbrádkou k oblounu, nad něj je usazena vlastní, již amorfní podnož sochy. Předobrazem vlastního ztvárnění sochy je patrně Panna Maria Svatohorská. Madona stojí v kontrapostu, s uvolněnou pravou nohou. Zahalena je skoro celá do řasnatého pláště. Na břiše plášť vytváří horizontální záhyby, směrem dolů záhyby vertikální, rovněž z levé ruky splývá kaskáda záhybů. Na levé Mariině ruce sedí dítě, které přidržuje na prsou pravou rukou. Postavy se dívají téměř přímo. Na hlavách mají korunky s vrcholovým křížkem.