dům

Usedlost č. p. 5 je situována ve středu obce Pohoří, kde spoluvytváří jižní část návsi. Skládá se z obytného patrového domu zhruba čtvercového půdorysu se zděným přízemím a dříve roubeným patrem (od 80. let 20. stol. je patro obloženo prkny napodobující roubení) pod sedlovou střechou krytou osinkocementovými šablonami. Přesah střechy do dvora je nesen vystupujícími vaznými trámy. Vystavěn v severní části parcely, štítově je orientován k místní komunikaci. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá umístěná ve špaletě s vnějšími dřevěnými okenicemi a opatřena mřížemi. Plastová okna v patře jsou jednokřídlá s nápodobou klapačky, umístěná do špalety. Na jihu se k obytnému domu přimyká zděná hospodářská část domu širšího obdélného půdorysu, kde se nalézal hlavní vstup do domu. Celá usedlost díky havarijnímu stavu usedlosti prošla radikálními stavebními úpravami. Severní štítové průčelí obytné části domu směřující do návsi je dvouosé. Svisle bedněný štít s přelištováním spár je dvouetážový, horní pole je bedněno klasovitě. Okna štítu jsou umístěná ve špaletě, v první etáži jsou jednoduchá, dvoukřídlá, v horní etáži drobná jednoduchá okénka jednokřídlá. Východní dvorní průčelí je dvouosé, v patře prostupuje jedna okenní osa. Západní průčelí je v patře jednoosé, zděné přízemí bez otvorů. Na jižní straně navazuje na obytnou část zděná původně hospodářská část domu, proto se z jižního průčelí uplatňuje pouze část svisle bedněného štítu s přelištováním. Na původně obytnou část domu č. p. 5 navazuje na jihu zděná podsklepená bývalá hospodářská část domu širšího obdélného půdorysu postavená pod sedlovou střechou krytou osinkocementovými šablonami, jejíž východní strana na části zmenšuje sklon, tak aby kryla novodobou prosklenou verandu svisle bedněnou. Jejím západním pultem prostupují dva komíny. Do 80. let 20. století střecha hospodářské části měla hřeben posazený výše. Severní průčelí je jednoosé. V patře prosklené verandy umístěné ve východním průčelí se nachází jedna okenní osa (okno dvojité, dovnitř otvíravé, umístěné v líci). Dvorní východní průčelí je trojosé. Výplní první osy zprava je dvoukřídlé okno umístěné ve špaletě s vnějšími dřevěnými okenicemi a opatřené mřížemi. Ve druhé ose zprava se nachází hlavní vstup do domu – orámovaný pískovcovým portálem segmentově zaklenutým, kde jsou osazeny asymetrické dvoukřídlé dřevěné dveře dovnitř otvíravé rámové konstrukce, které jsou členěny třemi výplněmi vertikálního tvaru a třemi poli proskleného nadsvětlíku. Třetí osou zprava prostupuje drobné okénko vertikálního tvaru. Suterén je osvětlován dvěma okénky horizontálního tvaru umístěnými při hlavním vchodu v soklu. V patře hospodářské budovy se nachází prosklená veranda svisle bedněná, kterou prostupují 3 okenní osy (výplní krajních os jsou tříkřídlá, dvojitá, dovnitř otvíravá okna, prostřední okno je dvoukřídlé, dvojité, dovnitř otvíravé, okna umístěná v líci). Jižní štítové průčelí je v prvním patře pětiosé v rytmu 1-2-2. První dvě osy zprava prosvětlují prosklenou verandu. Výplní jsou okna dvouřídlá, dvojitá, dovnitř otvíravá, v 1. ose zleva se nachází drobné okénko přibližně čtvercového tvaru. 2. a 3. okenní osou postupují jednokřídlá plastová okna s nápodobou klapačky, umístěná do špalety, opatřena mřížemi. Svisle bedněný štít s přelištováním spár je dvouetážový, horní pole je bedněno klasovitě, v dolní části jsou umístěná ve špaletě dvě jednoduchá, dvoukřídlá okna dovnitř otvíravá. K tomuto průčelí je přistavěna přízemní garáž a kolna.