socha sv. Jana Nepomuckého

Při západním okraji osady Pístov, na okraji velkého zemědělského pozemku stojí pozoruhodná plastika sv. Jana Nepomuckého zhotovená z pískovce. Dílo sestává z podstavce, plastiky světce a tří kamenných stupňů před podstavcem. Socha stojí při bývalé cestě vedoucí z Pístova do Holubína. Celková výška cca 360 cm, výška plastiky světce cca 170 cm. Barokní socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti datovaná nápisem na podstavci do r. 1745. Podstavec zhotoven z hrubozrnného pískovce, figura z jemného šedavého pískovce. Sokl nad čtvercovým půdorysem je mělce stupňovitý, osazený na hladké kamenné základové desce čtvercového půdorysu. Střední část podstavce kvádrová, ve střední partii mírně zúžená obloučkovým přechodem. Na čelní straně půlkruhová nika ukončená konchou, ostatní plochy střední části podstavce jsou pokryty německými nápisy v humanistické minuskule. Na zadní straně podstavce nápis: / 1745 / Iohann / Ferdinant, / Egrer. / Sochu nechal zhotovit J. F. Egrer, majitel dvora zv. „Beim Weanlo“, žijící v letech 1712-1781 (podle Zdeňka Procházky). Levá strana podstavce (při čelním pohledu) nese nápis: /HeILI ge / Ioannes ne“ / “poMVCene, / Ioannes PaV“/ “Le GeII Gott / grosse VorbIt“ / “ter. / a pod nápisem vyrytá rozvilina. Nápis na pravé straně: / GehIIttet / Vns Vor / Spott, nebst ge /sohr antrahen / Den geWIter. / a pod nápisem vyrytá rozvilina. Chronogram v nápisu na stranách podstavce datuje dílo rovněž do r. 1745 stejně jako nápis na zadní straně. Na čelní straně soklu podstavce ještě nápis: / bitt gott für uns O. htr. (?) Florian / das kein Feuer uns nicht schaden kann. / Podstavec ukončen předstupující krycí deskou s římsovou profilací. Na horní straně krycí desky profilovaný postament, na kterém stojí postava světce. Figura je výrazně esovitě prohnutá, štíhlá se splývavou jemně řasenou drapérií. Oblečení, atributy a pojetí světce provedeny v duchu tradiční ikonografie. Hvězdičky svatozáře a palmová ratolest zhotoveny ze zlaceného plechu. Při podstavci z krycí desky vystupují kovové trny, snad pro nějaké doplňky díla (andělíčci???). Před soklem ještě osazeny tři kamenné stupně.