kostel Povýšení sv. Kříže

Areál kostela Povýšení sv. Kříže se nachází přibližně ve středu obce, naproti bývalému zámku čp. 16 s rozlehlým hospodářským dvorem. Orientovaná stavba kostela stojí při J okraji nevelkého hřbitova, vymezeného kamennou ohradní zdí se 2 branami. V JV rohu hřbitova stojí novodobý zděný objekt sloužící jako márnice. Původní hlavní vstup pilířovou branou v ose hlavního průčelí kostela se sochami sv. Jana Křtitele a sv. Jakuba Menšího je orientovaný směrem k Z do rozlehlého prostranství před zámkem. Dnešní hlavní vstup klenutou branou se nachází jen o několik metrů dále od původního vstupu v Z linii ohradní zdi. Korunu zdiva krátké SZ linie zdobí litinový kříž. Předmětem ochrany je kostel Povýšení sv. Kříže, ohradní zeď s 2 branami, litinovým křížem, sochami sv. Jana Křtitele a sv. Jakuba Menšího a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněná márnice a hřbitov s náhrobky.