ohradní zeď
Džbánov
Džbánov
Džbánov u Vysokého Mýta
neurčeno

anotace

Vysoká ohradní zeď tradičně zděná z místní opuky uzavírá volné strany dvora mezi budovami po jeho obvodu a vestavěnými vraty umožňuje vjezd do dvora. Představuje nedílnou funkční součást regionální formy uzavřené usedlosti.

popis památkové hodnoty

Nedílná součást uzavřené chalupnické usedlosti ve složitých parcelních poměrech, na které reaguje svým půdorysem.

popis

Vysoká neomítaná ohradní zeď zděná z místní opuky, vymezující při ulici ze severní a východní strany dvůr usedlosti. Původně vedly z ulice dva segmentově zaklenuté vjezdy, jižní z nich je druhotně zazděn cihlami. V dosud funkčním vjezdu jsou zachována dvoukřídlá dřevěná vrata rámové konstrukce, na líci svisle bedněná. Zeď se krátkým kolmým úsekem s brankou do zahrady napojuje na roh obytné budovy. Koruna zdi kryta taškami. Směrem do dvora zeď zakrývá utilitární přístavek.

Je součástí

Lokality

• Kód CZ 3418, Džbánov u Vysokého Mýta, ves, Džbánov u Vysokého Mýta, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj