fara

Na terase nad levým břehem řeky Svitavy se nachází stavební soubor kostela sv. Barbory, fary a bývalé školy. Fara je situována východně od kostela v mírném svahu. Přízemní stavba z režného zdiva je vystavěna na obdélném půdorysu s výrazným nárožním rizalitem, který je ukončen odstupňovaným štítem. Po obvodu stavby je sokl obložený pískovcovými plotnami. Vstupní průčelí je prolomeno dvěma pravoúhlými okny a pravoúhlým vstupem se sedlovým portálkem. Vstup je přístupný po třech stupních. Nad sedlovým portálem je ozdobná mřížce nadsvětlíku s nápisovou páskou s rytým textem: Princips Lichtenstein fundavit A. D. 1857. Boční fasády jsou prolomeny dvěma osami s pravoúhlými okenními otvory s kamenným ostěním, na severozápadní straně výrazně užšími a zaslepenými. Dvorní fasáda, s řadou přístavků, je prolomena jednou okenní osou. Rizalit je na obou stranách prolomen pravoúhlým oknem a završen mohutným odstupňovaným štítem, prolomeným na jihovýchodní straně nikou s kamenným ostěním s lomeným záklenkem s jeptiškou, v nice je socha Panny Marie na konzole s lípanými kružbami. Štít je ukončen jetelovým křížem s trnovou korunou. Okenní otvory mají profilované kamenné ostění s přetínanými pruty. Střecha je na hlavní části i na rizalitu sedlová se dvěma vysokými komíny s ozdobnými hlavami krytými sedlovou stříškou.