radnice

Na západním okraji náměstí v centru města se nachází stavební soubor budov radnice. Vlastní, patrová budova radnice, umístěná v řadové zástavbě, je vystavěna na obdélném půdorysu. Hlavní průčelí, s mírně vystupujícím rizalitem, je prolomeno celkem třinácti osami, horizontálně členěno kordonovou římsou se zubořezem a zakončeno mohutnou profilovanou korunní římsou. Fasáda je v přízemí členěna probíhající pásovou bosáží, v patře pak průběžnou rustikou. V pětiosém rizalitu je symetricky umístěný vstup v půlkruhově zaklenutém portálu rámovaném postranními pilastry s variantou korintských hlavic. Pravoúhlé okenní otvory nasedající na jednoduchou průběžnou podokenní římsu lemují ploché šambrány. V hladkých parapetech jsou umístěny obdélné vpadlé výplně. V patře mají okenní otvory šambrány s ušima a přecházející hladkou plochou supraporty v přímou nadokenní římsu, s níž tvoří opticky jeden celek. Třem středovým okenním osám je předložen hmotný balkon pravoúhlých tvarů. Kladí budovy je hladké, podřímsí je zdobeno zubořezem. Na středovém rizalitu je konzolová římsa, nad níž vyrůstá atiková zídka s balustrádou v postranních polích a středovou čtyřhrannou věží s hodinovým ciferníkem, zakončenou bání s lucernou.