kostel sv. Barbory

Na terase nad levým břehem řeky Svitavy se nachází stavební soubor kostela, fary a bývalé školy. Kostel sv. Barbory je přibližně orientovaná jednolodní stavba podélného půdorysu s odsazeným polygonálním presbytářem, k jehož jihovýchodní zdi přiléhá sakristie. Vystavěna je z režného cihlového zdiva a kamenných architektonických článků. Severozápadní vstupní průčelí završené hrotitým štítem, je prolomeno na osu vstupem se sedlovým portálem završeným tympanonem, nad nímž jsou tři nestejně velká okna. Štít je převýšen vysazenou plochou zvonicí v síle zdiva s mírně vysazeným oboustranným rizalitem na většině šířky, v průčelí na složitě tvarovaném konzolovém náběhu, zakončeném sedlovou stříškou s valbami na bočních stranách. Nerozšířená část tvoří boční opěráky. Zvonice je prolomena dvojicí oken s hrotitými záklenky a kružbou se zavěšenými zvony. Mezi okny níže nasazený arkýřovitý bohatě zdobený pilíř završený baldachýnem se sochou sv. Barbory. Ve vrcholu zvonice krab s křížem. Stěny lodi člení pětice dvakrát odstupňovaných opěráků, krytých pultovou stříškou, analogické opěráky zpevňují i závěr presbytáře. Fasády lodi i presbytáře prolamují velká obdélná okna s hrotitým záklenkem a kružbou, u lodi je rozvrh oken doplněn výše posazenými dvojicemi kruhových oken s trojlistem. Loď i presbytář jsou zakončeny odstupňovanou korunní římsou. Jihovýchodní štít lodi je zakončen vížkou na konzole, pod níž je rozvinutý erb. Hlavní vstup do lodi vede sedlovým portálem s kamenným ostěním, završeným tympanonem s reliéfem Krista Krále sedícího na trůně, po pravé straně s klečím sv. Františkem z Assisi, nad jehož hlavou je situován erb rodu Kinských, po levé straně je sv. Alois s erbem Lichtenštejnů. V jihozápadní boční fasádě lodi je vstup se sedlovým portálem s kamenným ostěním, obdobně pojednaný je vstup v severovýchodní fasádě presbytáře. Polygonální sakristie se třemi sdruženými okny s kamenným pravoúhlým ostěním je přístupná pravoúhlým portálem. Kostel je zastřešen sedlovou střechou nad presbytářem zvalbenou, krytina je pálená taška – bobrovka. Nad sakristií je pultová střecha krytá plechovou krytinou. Loď je zaklenuta třemi poli křížové žebrové klenby, jejíž žebra se sbíhají do svazkových přípor. Presbytář je zaklenut lunetovým závěrem se štukovými žebry klínového profilu s dvojitým výžlabkem.