dům

Přízemní podstávkový dům, s původně hospodářským, později zobytněným polopatrem, se nachází jihovýchodně od centra obce Rájec, stranou hlavní zástavby, jihovýchodně od Rájeckého rybníka. Dům byl postaven na obdélném půdorysu, částečně podsklepen. Podélnou okapovou stranou je orientován ve směru severozápad – jihovýchod (souběžně se směrem převládajících větrů od severozápadu). Nad severozápadní pult sedlové střechy kryté vláknocementovou šablonou Eternit Dacora šedočerné barvy, vystupují tři sedlové vikýře a nad hřeben střechy jedno komínové těleso. Původní obytná část domu s hrázděným polopatrem má roubené obvodové stěny. Vnější líc roubení je krytý bedněním ze svisle uložených prken, spojovaných na sraz. Styčné spáry prken jsou kryty latěmi se strženými hranami. Základový práh roubení je uložený na podezdívce. Podkroví obytné části budovy je vynášeno podstávkami se záporami ve tvaru slunce. Podstávky obíhají levostranně umístěnou světnici ze tří stran. Roubené přízemí na jihovýchodě má tři pole podstávek. Hrázděný štít prostupují 4 okenní otvory v rytmu 3-1. V horní části štítu, který je bedněný s přelištováním, se nachází jeden okenní otvor. Dvoukřídlá čtyřtabulková okna v roubeném dílu objektu a v horní části štítu jsou osazena v líci, v bílých jednoduše profilovaných obálkách, členěná subtilní příčlí ve tvaru latinského kříže (v přízemí jsou okna dvojitá, ven a dovnitř otvíravá, ve štítě jednoduchá, parapety jsou fošnové.). V dolní části štítu jsou okna jednoduchá osazená ve špaletách. Severovýchodní průčelí je v levé části roubené se dvěma poli podstávek a pravá část (hospodářská) je zděná. Hospodářská část severovýchodního průčelí domu má 4 osy. Její obvodové stěny jsou zděné z masivního smíšeného zdiva s vápennými omítkami. Hlavní vstup do budovy je přes zádveří se sedlovou stříškou ve čtvrté ose zprava. Vpravo od zádveří, ve druhé ose zprava, jsou vstupní dveře do hospodářské části domu. První okenní osa zprava horizontálního tvaru a třetí okenní osa vertikálního tvaru jsou rámovány jednoduchým pískovcovým ostěním a zabezpečeny mříží. Severozápadní štítové průčelí je zděné, horizontálně ho dělí korunní římsa. Přízemí je bez okenních otvorů, zděný štít v jeho dolní části prostupují dvě okenní osy. V horní části štítu, který je bedněný s přelištováním, se nachází jeden okenní otvor. Novodobá jednoduchá jednokřídlá okna dovnitř otvíravá a osazena ve špaletě jsou v dolní části štítu orámována prostou dřevěnou šambránou s nadokenní římsou ve tvaru trojúhelníka. Jihovýchodní průčelí je v pravé části roubené se dvěma poli podstávek a levá část (hospodářská) je zděná. Prostupují jí v přízemí dvě okenní osy, které jsou rámovány jednoduchým pískovcovým ostěním. V polopatře je dochován nákladní manipulační otvor s posuvnými dveřmi. Krov sedlové střechy je dřevěný, hambálkový, tesařsky vázaný z hraněného řeziva. Krokve dílčích vazeb jsou přes pozednici uloženy na podkrovní nadezdívce.